Tilinpäätös – miksi, miten ja paljonko se maksaa?

Tilinpäätös on jokaisen yrittäjän vuosittain tehtävä toimenpide

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 12.11.2020

Tilinpäätös on suurimmalle osalle kotimaisia yrityksiä pakollinen vuosittainen tapahtuma. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin mitä tilinpäätös on käytännössä, miten se tehdään ja mitä sen tekeminen maksaa 

Tilinpäätös ja kirjanpito – miten ne liittyvät toisiinsa?

Tilinpäätös on osa kirjanpitoa. Tilinpäätös syntyy kirjanpidon pohjalta ja on tavallaan vuoden kirjanpidon summa, joka antaa kuvan yrityksen taloudesta tilinpäätöspäivänä.

Tilinpäätöksen toteuttaminen on osakeyhtiöille pakollista. Toiminimille tilinpäätöksen toteuttaminen on pakollista vain mikäli seuraavista vähintään kaksi täyttyy: 

  • taseen loppusumma 350 000 euroa
  • liikevaihto eli myynti 700 000 euroa
  • tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa käytännössä?

Tilinpäätös laaditaan usein yrityksen kirjanpitäjän toimesta. Tilinpäätösdokumentti eli tasekirja sisältää seuraavat elementit:

  • Tuloslaskelma
  • Tase
  • Tase-erittely
  • Oman pääoman erittely
  • Tiedot tilikauden jälkeisistä olennaisista tapahtumista

Lisäksi tilinpäätökseen voidaan liittää toimintakertomuksia ja muita liitetietoja. 

Tilinpäätöksen muodostamiseen tarvitaan usein myös yrittäjän apua. Käytännössä kirjanpitäjän pitää tietää yrityksen taloudellisesta tilanteesta esimerkiksi mitkä laskut ovat olleet maksamatta tilinpäätöspäivänä ja vaikkapa kuinka paljon autolainaa suunnitellaan lyhennettäväksi seuraavan vuoden aikana. 

Muita dokumentteja, joita kirjanpitäjäsi tarvitsee tilinpäätöksen toteuttamiseen ovat:

  • Pankkitilin saldotodistus
  • Myynti- ja ostoreskontran yhteenvedot / vahvistus
  • Käteiskassan saldotodistus
  • Dokumentit seuraavan vuoden lainan lyhennyksistä
  • Saldotodistus yrityksen lainoista

Usein tilitoimistosi toimittaa vuosittain listauksen dokumenteista, joita he tarvitsevat tilinpäätöksen tekemiseen. 

 

Tilinpäätös on yksi yrityksen verotuksen perusteita

Miksi tilinpäätös tehdään?

Tilinpäätös toimii pohjana yrityksen veroilmoitukselle. Veroilmoitus puolestaan määrittää kuinka paljon yritys maksaa yritys- eli yhteisöveroa (20% vuonna 2020). Veroa maksetaan tuloksesta eli voitosta. 

Tilinpäätös määrittää myös yrityksen jakokelpoiset varat. Näistä varoista voidaan jakaa osinkoa, joka on monesti kevyemmin verotettua kuin palkkatulo tai puhdas pääomatulo. 

Tilinpäätöksen verosuunnittelu

Tilinpäätöshetken lähestyessä usein yrityksellä on mahdollisuus tehdä verosuunnittelua. Erityisesti suuremmat hankinnat voivat olla tulosta laskeva tekijä poistojen muodossa mikäli tulos on reilusti positiivinen. Tästä huolimatta suosittelemme kuitenkin aina tarkastelemaan suurempaa kuvaa: Yrityksen pankkitililtä ulos maksettu raha täytyy aina harkita tarkasti. 

Verosuunnittelua voidaan tehdä myös vaikka tulos olisi tappiollinen.

 

Tilinpäätöksen hinta riippuu paljon yrityksen koosta

Tilinpäätöksen hinta voi tulla monelle uudelle yrittäjälle yllätyksenä. Tilinpäätöstyö sisältää tyypillisesti tilinpäätösdokumentin laatimisen lisäksi tilinpäätöskirjaukset, jaksotukset sekä veroilmoituksen tekemisen. 

Tyypillinen tilinpäätös maksaa noin 2-3 kertaa kirjanpidon kuukausiveloituksen verran. Hyvin hoidettu kirjanpito säästää merkittävästi selvitystyötä tilinpäätöshetkellä, joten hiukan kattavampaan kuukausikirjanpitoon panostaminen kannattaa. 

Toiminimien kohdalla monet tilitoimistot suosittelevat tilinpäätöksen tekemistä, vaikka se ei ole aina pakollista. Pyyntö on monesti perusteltu, sillä tilinpäätöstasoiset tiedot tarvitaan veroilmoituksen tekemiseen. Toiminimen tilinpäätöksen hinta on usein alkaen 300€.

Osakeyhtiön kohdalla tilinpäätöksen tekeminen on pakollista. Oy:n tilinpäätöshinta alkaa yleisesti noin 350 eurosta. 

Tilinpäätöksen hinta riippuu myös paljon yrityksen toimialasta ja toiminnasta. Mitä monimutkaisempaa toiminta on ja mitä enemmän yrityksellä on esimerkiksi maksutapoja käytössään, sitä haastavampi tilinpäätös on toteuttaa. 

Tilinpäätöksestä voi pyytää myös kiinteän hinnan. Useimmat tilitoimistot suosivat kuitenkin varmempaa tuntihinnoittelua tilinpäätöksen osalta. Suosittelemme pyytämään tuntiarvion vertaillessa eri palveluntarjoajia keskenään, sillä muussa tapauksessa tilinpäätöksen hinta voi aiheuttaa turhaa kitkaa muuten hyvin toimivaan tilitoimistosuhteeseen.  

 

Tarvitsetko tilinpäätökselle tekijän? Etsikö kirjanpitäjää? 

Me autamme maksutta verkossa, puhelimessa ja henkilökohtaisessa tapaamisessa. Valitse haluamasi palvelukanava alta

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *