ODOO toiminnanohjaus | Katso videoesittely Talouskuutiosta
X
Sulje valikko
X
Sulje valikko

Odoo -toiminnanohjaus

Odoo, haastaa perinteiset toimijat toiminnanohjauksen käytettävyydessä. Toiminnanohjaus on monelle yritykselle tärkein yksittäinen tekijä yrityksen arjen pyörittämisessä, joten sen merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Tutustuimme belgialaisen Odoon tuoreimpaan julkaisuun – Odoo 12:seen – ja teimme siitä esittelyn. Video avaa ohjelmiston suosituimmat ominaisuudet!

Mikä ihmeen Odoo?

Odoo on belgialainen toimija, jonka ensimmäinen versio avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmästä lanseerattiin helmikuussa 2005 (tuolloin nimellä TinyERP).

Vuonna 2013 yhtiö oli saavuttanut valtavan kasvutahdin. Tuolloin Odoota asennettiin jopa 1000 kappaletta päivittäin. Käyttäjiä oli tuolloin 2 000 000 maailmanlaajuisesti. Vuotta myöhemmin yhtiö sai 100 miljoonan euron rahoituksen, jonka turvin kansainvälinen kasvu on ollut todella nopeaa.

Millainen ohjelmisto Odoo on?

Odoo on kilpailija suurille toiminnanohjaustoimittajille, kuten SAP ja Microsoft NAV. Käytännössä yhtiö tähtää kuitenkin hiukan alemmas, tai oikeastaan laajemmalle, kuin kilpailijansa. Siinä missä suuremmat kilpailijat tuottavat monimutkaisia ja raskaita ohjelmistoja, Odoo haluaa tuoda käytettävyyden sellaiselle tasolle, että jokainen selviytyy järjestelmän kanssa ilman kuukausien opettelua. Jostain syystä toiminnanohjausjärjestelmät eivät ole lähtökohtaisesti kovin helppoja käytettävyydeltään.

Sopiiko Odoo myös PK-yrityksille?

Odoon selkeä vahvuus on siinä, että hinnoittelu on tehty selkeäksi ja sellaiseksi, että maksut eivät paisu julmetusti käyttäjämäärän kasvaessa. Ylipäätään hinnoittelu on kohtuullista verrattuna suurempien kilpailijoiden tuotteisiin. Tässä mielessä Odoo sopii myös PK-yrityksille.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on avoimen lähdekoodin toiminnanohjaus – hiukan samalla tavalla, kuin Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttöönotto mahdollisine integraatioineen on syytä tehdä huolella, vaikkakin aivan perusversio tarjoaa monelle riittävät palikat oman toiminnan pyörittämiseen. Odoo myös julkaisee kumppanien tekemiä moduuleja ja integraatioita nopealla tahdilla, mikä lisää entisestään houkuttelevuutta.

Plussat ja miinukset

+ Helppo käyttöliittymä moduulirakenteesta huolimatta

+ Edullisempi kuin monet kilpailijansa, mutta silti (nykyisin) suurelta toimittajalta.

+ Monen yrityksen koko toiminta saadaan yhden ohjelmiston alle

+ Nopea kehitys takaa tuotteen säilymisen toimivana jatkossakin

 

– Moduulien määrä saattaa aiheuttaa päänvaivaa aluksi

– Aivan kaikki toiminteet eivät ole saatavilla suomeksi

– Ohjelmiston kehityksen osaavia jakelijoita on vielä maltillisesti Suomessa. Samoin tilitoimistoja. Määrä kasvaa kuitenkin vauhdilla

 

Jos tämä lyhyt artikkeli ei tyrehdyttänyt tiedonjanoa tai jopa herätti sen, ota yhteyttä