talouskuutio.fi https://www.talouskuutio.fi Tilitoimistohaku verkossa Wed, 17 May 2023 10:03:51 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.6 https://www.talouskuutio.fi/wp-content/uploads/2020/08/cropped-Talouskuutio_favicon-32x32.png talouskuutio.fi https://www.talouskuutio.fi 32 32 Kuinka paljon yritykseni voi hakea lainaa? 2 helppoa laskutapaa! https://www.talouskuutio.fi/kuinka-paljon-yritykseni-voi-hakea-lainaa-2-helppoa-laskutapaa/ https://www.talouskuutio.fi/kuinka-paljon-yritykseni-voi-hakea-lainaa-2-helppoa-laskutapaa/#respond Fri, 05 May 2023 07:08:35 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=8207 The post Kuinka paljon yritykseni voi hakea lainaa? 2 helppoa laskutapaa! appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Kaupallinen yhteistyö: Kredita

Onko sinun yritykselläsi seuraava projekti tiedossa, mutta rahoitus uupuu? Tällöin yrityslainan saaminen ja onnistuneen lainahakemuksen tekeminen on hyvin tärkeää. Mutta mitä lainanantajat tarkastelevat arvioidakseen yrityksesi lainanottokykyä?

Kun haet yrityslainaa kannattaa selvittää etukäteen, millaista summaa sinun kannattaa hakea. Kredita analysoi jatkuvasti eri lainanantajien lainatarjouksia, ja olemme tunnistaneet yritysten lainanottokykyyn vaikuttavia tekijöitä. Esittelemme tässä artikkelissa kaksi tapaa, joilla voit arvioida yrityksesi lainanottokykyä.

 

Kuinka paljon yritykseni voi hakea lainaa?

Yritykselle mahdollista lainasummaa on mahdollista arvioida kahdella eri tavalla:   liikevaihdon tai liikevoiton avulla.

 

Tapa 1 – Lainan määrä prosentteina liikevaihdosta

Yritysrahoituksen nyrkkisääntönä on, että pienyrittäjät voivat lainata 10 % vuotuisesta liikevaihdostaan ​​ilman, että yrityslainaan tarvitaan muita vakuuksia kuin henkilötakauksia. Henkilötakaajana toimii yleensä yrittäjä itse, isommissa summissa voidaan tarvita useampia takaajia, joita voivat olla esimerkiksi yrityksen hallituksen tai johtoryhmän jäsen. 

Kreditan kautta myönnetyt lainat ovat keskimäärin 7 % vuoden liikevaihdosta. Ero selittyy sillä, että monilla lainaa hakevilla yrityksillä on jo olemassa olevia yrityslainoja. Jo olemassa oleva yrityslaina on luottoriski lainanantajalle, joten tällöin lainanantaja voi tarjota haettua summaa pienemmän yrityslainan.

Suuremmat lainasummat vakuuksien avulla

Kun yrityslainaan on lisätty reaalivakuuksia, yritykset voivat saada isompia lainoja, jota voivat olla jopa 30 % liikevaihdosta. Vakuudet löytyvät yhtiön taseesta esimerkiksi laskujen, ajoneuvojen, kiinteistöjen tai koneiden muodossa.

 

Tapa 2 – Lainan määrä prosentteina liikevoitosta

Kun yritykset hakevat suurempaa yrityslainaa, pankit tarkastelevat usein tunnuslukua nimeltä Nettovelka / Käyttökate. Tämä tunnusluku lasketaan seuraavasti ja yrityslainaa myönnetään yleensä lukua vastaava kolminkertainen määrä.

  • Nettovelka = (korolliset velat) – (käteinen)
  • Käyttökate (liikevoitto ennen korkoja, veroja, poistot) = (liikevoitto) + (poistot) 

Kun kyseessä on pieni yritys, joka hakee alle 500 000 euron  yrityslainaa, lainanantajat ovat yleensä joustavampia. Tällöin yrityslainan myöntäjät eivät keskity ainoastaan nettovelkaan tai käyttökatteeseen, vaan lainatarjous perustuu pikemminkin liikevoittoon. Kreditan analyysin mukaan pienyritysten omistajat voivat lainata 1-4 kertaa vuotuisen liikevoittonsa verran.

 

Mitä voin tehdä saadakseni paremmat ehdot yrityslainaan?

Pienyritysten omistajat voivat parantaa lainahakemustaan parantaakseen mahdollisuuksiaan saada yrityslainaa. Lainan kohtuullisen koon lisäksi kannattaa muistaa myös seuraavat 3 vinkkiä lainahakemuksen tekemiseen:

Vinkki 1 – Mieti ajoissa, mitä voit käyttää vakuutena

Vakuus antaa lainanantajalle suojan siltä varalta, että lainanottaja ei täytä lainasopimuksen velvoitteitaan. Mieti  ennen lainahakemuksen tekemisistä, mitä voit käyttää lainan vakuutena.

Takaajana henkilö 

Henkilötakaus kertoo lainanantajalle sitoutumisesta hankkeeseen ja uskosta yrityksen tulevaisuuteen. Takauksen antaja sitoutuu maksamaan lainan, jos yrityksen maksukyky heikkenee niin, ettei se selviydy lainan takaisinmaksusta.  Pienemmissä lainoissa pelkät henkilötakaajat usein riittävät, jos heillä ei ole ongelmia luottotiedoissa.

Reaalivakuudet

Reaalivakuuksissa pantataan omaisuutta. Panttauksen kohteena voi olla esimerkiksi yrityksen liike- tai teollisuuskiinteistö tai yrityksen irtaimisto. Joskus yrittäjä panttaa velan vakuudeksi omaa omaisuuttaan kuten osakkeita, oman asuntonsa tai vapaa-ajan asunnon. 

Rahoitettava kohde tai laskut vakuutena

Leasing on hyvä vaihtoehto, kun tarvitset rahoitusta yrityksesi hankintojen rahoittamiseen. Niissä rahoitettava kohde kuten ostettava työkone toimii vakuutena. Myös yrityksen laskut voivat toimia lainan vakuutena varsinkin, jos laskut ovat kooltaan merkittäviä ja niiden maksajana toimii luotettava isompi yritys.

Vinkki 2 – Kerro hankkeesta ja yrityksestä mahdollisimman paljon 

Saat enemmän ja parempia lainatarjouksia, kun kerrot mahdollisimman tarkkaan lainatarpeesta, yrityksestäsi ja ihmisistä sen takana. Varaudu vastaamaan seuraaviin kysymyksiin, jotta lainanantajat vakuuttuvat takaisinmaksukyvystäsi:

  • Mihin tarkalleen tarvitset lainarahaa?
  • Mikä on hankkeen kokonaiskoko?
  • Onko hankkeelle muita rahoituksen lähteitä?
  • Miten uskot investoinnin vaikuttavan yrityksesi liiketoimintaan?

Voit lisätä myös listan hakemukseen myöhemmin lisättävistä asiakirjoista kuten viimeisin kirjanpito, budjetti, liiketoimintasuunnitelma, jotka voit liittää hakemukseen. 

Vinkki 3 – Kilpailuta rahoitus ja tutki lainan todellisia kuluja


Kredita tutki 16 000 sivustolla tehtyä yrityslainahakemusta ja havaitsi, ettà halvimman ja kalleimman lainatarjouksen todellisten kuukausikorkoien välillä on keskimäärin 3.4 -kertainen ero. Lainan todellinen vuosikorko kertoo lainasta vuoden aikana muodostuvat kustannukset. Se sisältä koron lisäksi kaikki lainan muut kulut, kuten avausmaksut, tilinhoitomaksut tai laskutuslisät.

 

Yrityslainatarjousten korot voivat vaihdella todella paljon

Kilpailuttamalla yrityslainan osoitteessa kredita.fi teet vain yhden lainahakemuksen, saat siihen useita lainatarjouksia ja pääset vertailemaan helposti eri rahoituslaitosten tarjoamia todellisia vuosikorkoja yhdellä silmäyksellä!

The post Kuinka paljon yritykseni voi hakea lainaa? 2 helppoa laskutapaa! appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/kuinka-paljon-yritykseni-voi-hakea-lainaa-2-helppoa-laskutapaa/feed/ 0
Procountor ja Talouskuutio yhteistyöhön https://www.talouskuutio.fi/procountor-ja-talouskuutio-yhteistyohon/ https://www.talouskuutio.fi/procountor-ja-talouskuutio-yhteistyohon/#respond Fri, 03 Jun 2022 06:23:32 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=8146 The post Procountor ja Talouskuutio yhteistyöhön appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

3.6.2022 Helsinki

Finago Procountor ja Talouskuutio yhteistyöhön – Tavoitteena parantaa tilitoimistojen kasvumahdollisuuksia.

Procountorilla ja Talouskuutiolla on yhteinen agenda: Tukea kumppanitilitoimistojensa kasvua ja tarjota markkinoiden parhaat välineet niin asiakkaiden hankintaan, hallintaan kuin myös itse kirjanpitotyöhön.

Patrick Partti

CEO, Talouskuutio Oy

Taustaa

– Jaoimme yhteisen näkemyksen tämän hetken tilitoimistomarkkinasta: Tilitoimistojen on järkevää kasvaa stategisesti ja Procountorilla on selkeä halu tukea kumppaneitansa tässä konkreettisella tavalla, toteaa Talouskuution toimistusjohtaja Patrick Partti. 

Procountorin ja Talouskuution yhteistyössä on kyse Procountorin kumppaneille suunnatuista erikoisominaisuuksista Talouskuution palvelussa. Procountorin kumppanitilitoimistot saavat esimerkiksi maksuttoman strategian määrityksen ja -optimoinnin sekä mahdollisuuden erikoisnäkyvyyteen palvelussa. 

– Uskomme, että Procountorin kumppanitilitoimistojen joukosta löytyvät Suomen nykyiset ja tulevat menestyjätoimijat. Pidän itse konkreettista kasvun tukemista äärimmäisen tärkeänä osoituksena Procountorin halusta auttaa aidosti asiakkaitaan menestymään. 

Asiakasrajauksilla vain tilitoimistolle tärkeitä tarjouspyyntöjä

Yhtiön nykyisessä tilitoimistohaussa keinoäly on tuotu vahvasti osaksi hakualgoritmiä, Partti kertoo. Palvelussa hyödynnetään laajasti erilaisia rajapintoja, joiden avulla yhtiölle kuin yhtiölle löydetään uniikki listaus heille sopivimmista tilitoimistoista. Partti jatkaa: Algoritmissä pyritään käymään teknisesti samanlaista keskustelua, joita kävisimme ihmisten välillä. 

Tilitoimiston näkökulmasta tämä tarkoittaa mahdollisuutta rajata ja valita sopivat asiakasryhmät omalle näkyvyydelleen. 

– Tilitoimisto voi rajata näkyvyyttään esimerkiksi yhtiömuotojen tai toimialojen mukaan. Käytännössä erittäin rajatutkin näkyvyydet onnistuvat. Parhaan kohdennuksen löytämiseksi tarjoamme jokaiselle Procountorin kumppanitoimistolle maksutta strategiapalaverin, jossa rajaamme näkyvyyden ja asetamme tilin strategian. Samalla myös me opimme tuntemaan uudet kumppanimme, toteaa Partti.

Maksuton käyttöönotto Procountorin kumppaneille

– Tarjoamme käyttöönoton Talouskuutioon palveluna Procountorin kumppaneille maksutta. Palvelun kautta syntyvät tarjouspyynnöt laskutetaan normaalin hinnaston mukaan. Kanssamme ei tarvitse tehdä määräaikaista sopimusta, sillä uskomme, että nimenomaan strateginen kasvu on avain tilitoimiston pitkäaikaiseen menestykseen. 

Linkit: 

Rekisteröityminen Talouskuutioon: https://www.talouskuutio.fi/rekisteroidy/

Palvelun hinnasto: Klikkaa tästä avataksesi.

Lisätietoja antaa: 

 

Patrick Partti

Patrick Partti

toimitusjohtaja

Lue lisäksi
Taloushallinnon piilokulut esiin rakennusalalla

Taloushallinnon piilokulut esiin rakennusalalla

Yhteistyössä: Procountor Rakennusalan taloushallintoon liittyy omat vaatimuksensa ja se mielletään usein monimutkaiseksi. Eikä ihme: rakennusalan yritysten taloushallintoa tekevän on osattava käänteiseen ALV-velvollisuuteen liittyvä sääntely, normaalia tarkempi...

TaxDome – Tilitoimistoille tehty toiminnanohjaus testissä

TaxDome – Tilitoimistoille tehty toiminnanohjaus testissä

TaxDome on Amerikassa vuonna 2012 alkunsa saanut teknologiayhtiö, jonka toiminnanohjausjärjestelmä sai ensimmäiset kaupalliset versiot nähtiin vuonna 2017. TaxDomen perusajatus on laaja ymmärrys tilitoimistoalan tarpeisiin ja ohjelmisto onkin laajentunut nopeasti...

Miten haen yritysrahoitusta?

Miten haen yritysrahoitusta?

Yritysrahoitus nousee usein yritykselle ajankohtaiseksi, kun pyritään saamaan aikaan kasvua. Toisaalta erilaiset tilanteet, kuten vaikkapa yllättävät investointitarpeet voivat saada aikaan hetkellisen pääomatarpeen. Haastattelimme CrediNordin asiantuntijoita...

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiö yleisesti Osakeyhtiö on Suomen yleisin yhtiömuoto. Osakeyhtiö valitaan usein siksi, että se rajaa omistajien riskit mahdollisimman pieneksi, jos yhtiö ei menestyisikään. Toisaalta osakeyhtiö on myös selkein yhtiömuoto, jos yritykseen halutaan ulkopuolisia...

Bensa, diesel vai joku muu? Mikä käyttövoima on edullisin?

Bensa, diesel vai joku muu? Mikä käyttövoima on edullisin?

Mikä olisi edullisin käyttövoima autoon: Bensa, diesel, hybridi, kaasu, sähkö vai peräti vety? Kokosimme tähän artikkeliin kattavasti tietoa eri käyttövoimista sekä ladattavan excelin, jonka avulla voit selvittää juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon helposti. Eri...

The post Procountor ja Talouskuutio yhteistyöhön appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/procountor-ja-talouskuutio-yhteistyohon/feed/ 0
Taloushallinnon piilokulut esiin rakennusalalla https://www.talouskuutio.fi/taloushallinnon-piilokulut-esiin-rakennusalalla/ https://www.talouskuutio.fi/taloushallinnon-piilokulut-esiin-rakennusalalla/#respond Fri, 20 May 2022 06:02:06 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=8006 The post Taloushallinnon piilokulut esiin rakennusalalla appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Yhteistyössä: Procountor

Rakennusalan taloushallintoon liittyy omat vaatimuksensa ja se mielletään usein monimutkaiseksi. Eikä ihme: rakennusalan yritysten taloushallintoa tekevän on osattava käänteiseen ALV-velvollisuuteen liittyvä sääntely, normaalia tarkempi kustannuspaikkalaskenta, integroitavat ohjelmistot sekä erilaisiin urakoihin ja projekteihin liittyvät yksityiskohdat.

Kaikki tämä lisää taloushallinnon vaativuutta sekä manuaalisen työn määrää. Tästä seuraa taloushallinnon piilokulujen nousu, mikä tarkoittaa myös vaikeaa ennakointia ja varautumista. Haluamme tuoda selvyyttä taloushallintoon, ja tämän blogin luettuasi ymmärrät paremmin, mitä rakennusalan taloushallintoa suunniteltaessa on huomioitava. Kokosimme tähän blogitekstiin vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka liittyvät rakennusalan taloushallintoon. Kysymyksiin löydät vastaukset koko jutun lukemalla tai linkistä klikkaamalla.

Mistä taloushallinnon kustannukset muodostuvat?

Taloushallinnon kokonaiskustannukset voidaan jaotella seuraavasti: kirjanpitäjän kiinteät ja muuttuvat kulut, ohjelmistokulut, oman henkilöstön kulut ja muut kulut. Taloushallinnon piilokuluilla tarkoitetaan niitä kulueriä, jotka eivät ole etukäteen tiedossa ja joihin ei ole osattu varautua. Liika manuaalinen työ aiheuttaa aina piilokuluja taloushallinnossa, koska tehtävä työ on ylimääräistä eikä se sisälly ennakoitavissa oleviin kuluihin. Piilokulujen määrä yllättää, ja piilokulut yleensä tekevät taloushallinnosta kalliimman kuin budjetti antaisi ymmärtää.

Tilannetta voi verrata kilpailutukseen, jossa valitaan näennäisesti halvin toimittaja, mutta tosiasiallisesti ratkaisu tuleekin pitkässä juoksussa kalliiksi. Kyse on siitä, että tällainen ”perusratkaisu” harvoin kattaa niitä kaikkia tarpeita, joita tulee ilmi, ja ylimääräiset kulut syövät kaiken kannattavuuden. Siksi aihepiiri on tärkeä, ja kuluja kannattaa vertailla hieman pidemmältä aikaväliltä.

Kustannuspaikkalaskennan merkitys rakennusalalla

Kustannuspaikkaerittelyllä pyritään siihen, että yrityksen taloushallinnosta saa helposti selville, miten yrityksen kulurakenne toimii. Kustannuspaikkoja voivat olla esimerkiksi työntekijät, projektit, työmaat tai yrityksen toimipisteet.

Kun kustannuspaikkalaskenta on tehty oikein, helpottuu myös reaaliaikaisen datan kerääminen. Siten yrityksen tila on koko ajan tiedossa ja eri projektit pysyvät aikataulussa ja budjetissa.

Puolestaan tilanne, jossa kustannuspaikkoja ei ole määritelty ollenkaan on yritykselle ja taloushallinnolle ikävä. Sen takia esimerkiksi eri hankkeiden kannattavuutta on vaikea arvioida, koska toteutuneet kulut eivät kohdistu oikein.

Kustannuspaikkalaskennassa tärkeintä on huomioida, että prosessit ovat loppuun asti mietittyjä, jotta tiedot tallentuvat suoraan kustannuspaikoittain. Tällöin tietoa ei katoa eikä kohdennuksia tarvitse muistella jälkikäteen.

Reaaliaikaisen ja luotettavan datan rooli on suuri erityisesti rakennusalalla

Reaaliaikaisen ja luotettavan datan rooli

Olemme huomanneet, että yleensä rakennusalalla taloushallinnon tiedot ovat jopa viikkoja myöhässä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mahdollisiin heittoihin tai ongelmiin voidaan puuttua hyvin jälkijättöisesti. Tämä ei ole optimaalista, mutta onneksi tämä on vältettävissä.

Reaaliaikaisen taloushallinnon avulla yrityksesi taloudellinen tilanne pysyy helposti ajan tasalla. Procountorin avulla laskutus onnistuu kätevästi, ja näin kirjanpitäjälläsi on tarvittavat tositteet saatavilla, jolloin taloushallinnon ohjelmistosi tuottaa raportointikelpoista materiaalia ajoissa.

Aina niin tarpeelliset ohjelmistointegraatiot

Rakennusalalla on tyypillisesti käytössä erilaisia ohjelmistoja esimerkiksi kulunvalvontaan, projektinhallintaan, toiminnanohjaukseen, tarjouslaskentaan, laskurahoitukseen ja niin edelleen. Procountoriin saatavilla olevat integraatiot takaavat sen, että tieto siirtyy aukottomasti ohjelmistojen välillä ja käytettävissäsi on aina ajantasaisin informaatio päätöksenteon tueksi.

Voit liittää Procountoriin esimerkiksi raportointi- ja budjetointityökalun, jonka avulla saat tehokkaat työkalut projektien ja työmaiden kannattavuuden ja tehokkuuden seurantaan.

Ecom on helppokäyttöinen ohjelmisto rakennusalan toiminnanohjaukseen
Ecom – helppokäyttöinen ohjelmisto rakennusalan talouden ja töiden hallintaan

Ecom on suunniteltu erityisesti LVIS-, talotekniikan ja rakennusalan yritysten tarpeisiin. Ymmärrämme yrityksesi arkea ja haasteita. Ecom skaalauutuu yrityksesi erilaisiin tarpeisiin. Ecom Jet on ketterä ja jatkuvasti kehittyvä talotekniikan ja rakennusalan ohjelmisto. Sillä seuraat työmaita ja projekteja, laskutat ja maksat laskuja sekä paljon muuta. Voit käyttää Ecom Jetiä tietokoneella tai älypuhelimella, työmaalla tai toimistolla.

Voit tutustua tarkemmin taloushallintoon rakennusalalla täältä: https://finago.com/toimialaratkaisut/rakennusalan-taloushallinto/

The post Taloushallinnon piilokulut esiin rakennusalalla appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/taloushallinnon-piilokulut-esiin-rakennusalalla/feed/ 0
LEAN tilitoimistossa – Uusi koulutussarja tilitoimiston prosessien tehostamiseen https://www.talouskuutio.fi/lean-tilitoimistossa-uusi-koulutussarja-tilitoimiston-prosessien-tehostamiseen/ https://www.talouskuutio.fi/lean-tilitoimistossa-uusi-koulutussarja-tilitoimiston-prosessien-tehostamiseen/#respond Thu, 10 Mar 2022 08:34:03 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7981 The post LEAN tilitoimistossa – Uusi koulutussarja tilitoimiston prosessien tehostamiseen appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Talouskuutio ja UltraLeanBusiness Oy järjestävät yhteistyössä kattavan LEAN -koulutussarjan kevään ja syksyn 2022 aikana. 

Koulutussarja sisältää kaikkiaan 11 koulutusta tilitoimistojen tarpeisiin räätälöityinä. Koulutukset järjestetään kätevinä verkkokoulutuksina, kestoltaan noin 30-60 minuuttia per koulutus. 

Kouluttajana toimii Antti Leijala, UltraLeanBusiness Oy. 

KUKA?

Antti Leijala on pitkänlinjan LEAN-asiantuntija.

Lean-myynnin pioneeri Antti Leijala on tunnustettu puhuja, kouluttaja, konsultti ja tietokirjailija. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus globaalista liiketoiminnasta ja hän on henkilökohtaisesti auttanut yli 230 yritystä parantamaan liiketoimintaansa ja myyntiään. Hänen intohimonsa on auttaa B2B-yrityksiä parantamaan myyntiprosessien tehokkuutta, erityisesti voittoprosentilla mitattuna. Lue lisää Antin taustasta LinkedIn-profiilista.

Aikataulu

15.3.2022 kello 8:45-9:30

MITÄ ON LEAN?

14.4. kello 8:45-9:30

VAIHTUVA STRATEGIA TILITOMISTOSSA

16.5. kello 8:45-9:30

ASIAKASKOHDERYHMÄT TILITOIMISTOSSA

26.8. kello 8:45-10:15

TEHOSTARTTI LEAN-PROSESSIIN

9.9. kello 8:45-9:30

OPTIMOI MYYNTIPROSESSI

16.9. kello 8:45-9:30

OPTIMOI LASKUTUSASTE

23.9. kello 8:45-9:30

MITTAA OIKEIN

30.9. kello 8:45-9:30

RAKENNA TEHOKAS MYYNTIPROSESSI

7.10. kello 8:45-9:30

TUE ASIAKKAAN MENESTYSTÄ

14.10. kello 8:45-9:30

SISÄINEN VIESTINTÄ KUNTOON

21.10. kello 8:45-9:30

LEAN PROSESSIN JATKAMINEN

LEAN PROSESSISI ALKAA

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

SEASON PASS

499€

YKSITTÄISET KOULUTUKSET

59€

HINTOIHIN LISÄTÄÄN ALV 24%

Ilmoittaudu koulutuksiin alla olevalla lomakkeella.

The post LEAN tilitoimistossa – Uusi koulutussarja tilitoimiston prosessien tehostamiseen appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/lean-tilitoimistossa-uusi-koulutussarja-tilitoimiston-prosessien-tehostamiseen/feed/ 0
TaxDome – Tilitoimistoille tehty toiminnanohjaus testissä https://www.talouskuutio.fi/taxdome-tilitoimistoille-tehty-toiminnanohjaus-testissa/ https://www.talouskuutio.fi/taxdome-tilitoimistoille-tehty-toiminnanohjaus-testissa/#respond Fri, 07 Jan 2022 08:42:06 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7916 The post TaxDome – Tilitoimistoille tehty toiminnanohjaus testissä appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

TaxDome on Amerikassa vuonna 2012 alkunsa saanut teknologiayhtiö, jonka toiminnanohjausjärjestelmä sai ensimmäiset kaupalliset versiot nähtiin vuonna 2017. TaxDomen perusajatus on laaja ymmärrys tilitoimistoalan tarpeisiin ja ohjelmisto onkin laajentunut nopeasti suosituksi tilitoimistoalan toiminnanohjausratkaisuksi Amerikassa. Nyt TaxDome on laajentanut myös Euroopan markkinoille. Otimme TaxDomen testiin ja selvitimme miten amerikkalaistuote pärjää vertailussa muihin vaihtoehtoihin.

TaxDomen suunnittelussa näkyy toisenlainen lähestymistapa – Insinöörimäisen datakeskeisen suunnittelun sijaan lähtökohta on selvästi ollut työn ja asiakkaan palvelemisessa. Lähtökohtaa voi pitää suurena etuna, jos tilitoimiston agendalla on etsiä parempia ja tehokkaampia tapoja viestiä ja toimia asiakkaidensa kanssa, unohtamatta kuitenkaan varsinaista toiminnanohjauksen ydinajatusta eli itse toiminnan konkreettista ohjausta. Tästä myöhemmin lisää.

Ensisilmäyksellä TaxDomen käyttöliittymä vaikuttaa selkeältä ja helppokäyttöiseltä. Ulkonäössä on jotain sukulaisuutta Visman taloushallinnon tuotteiden kanssa, mutta selvästi yksinkertaisemmassa muodossa. Sinivalkoinen värimaailma toimii tässä kontekstissa hyvin.

Itse ohjelmistoa käytetään nykyaikaisesti pilvessä eli kyseessä on SaaS palvelu, joskin synkronoivat työpöytäversiot kuuluvat myös pakettiin. Käyttölogiikka on suhteellisen yksinkertainen ja asiat ovat linkitetty toisiinsa järkevästi.

TaxDomessa asiakasviestintä on keskiössä

Asiakkaiden kanssa viestintään on panostettu selvästi isosti ohjelmiston kehityksessä. Valikon kotipainikkeen jälkeen ensimmäisenä löytyykin Inbox+ -painike, jonka takaa löytyy kaikkiin TaxDomeen liitettyjen tapahtumien ja asiakaskeskusteluiden yhteinen alusta.

TaxDome sisältää inbox+ -nimisen osion viestintään.

Inbox -ominaisuus on järkevästi tehty, sillä keskusteluun nousee ainoastaan asiakasviestintä ja yleisimmät sähköpostit voidaan liittää palveluun maksuttoman integraation avulla. TaxDome itsessään sisältää kuitenkin asiakasviestintään sopivan alustan, joten viestinvaihto voidaan suorittaa myös turvallisesti TaxDomen oman ympäristön sisällä. Kyseinen ympäristö sisältää myös asiakkaalle omat verkkosivut, joita voi käyttää tavallisten verkkosivujen tapaan tai vaikkapa intranettinä. Verkkosivut kuuluvat peruspakettiin ja niitä voidaan muokata helppokäyttöisellä graafisella editorilla. Houkutteleva lisä erityisesti pienemmille toimijoille!

Viestintään liittyen, TaxDomen kautta voidaan toimittaa myös materiaalia. Esimerkiksi puuttuvien kuittien toimitukseen (tai puuttuvien kuittien listauksen) voi olla mielekästä käyttää sähköpostin sijaan omaa viestikanavaa asiakaan ja tilitoimiston kirjanpitäjän välillä. Tällöin myös toimituksen yhteydessä viesti asiakaan vastauksesta materiaaleineen saapuu suoraan prioriteettilistalla kärkeen eikä huku muiden viestien joukkoon.

Asiakkaille luotavat tunnukset ovat maksuttomia, joten viestintä tilitoimiston järjestelmässä ei lisää loppuasiakkaan tai tilitoimiston kustannuksia.

Automatisoidut työnkulut tehokkuuden mahdollistajina

TaxDomen töiden ja tehtävien seuranta tapahtuu putket-, työt- ja tehtävät tasolla. Ohjelman ehdoton valttikortti on pitkälle viety sisäinen automaation mahdollisuus. Erilaisten tehtäväkokonaisuuksien eri osuuksia voidaan automatisoida suoraan TaxDomen avulla ilman erillisiä integraatioita tai teknistä rakentamista. Käytännössä automatisoitavia asioita ovat:

  • Laskun luonti
  • Kyselyn teko (esimerkiksi asiakastyytyväisyys tai aloittavan asiakaan perustiedot)
  • Tehtävän luonti
  • Sopimuksen tai pöytäkirjan lähetys (myös sähköinen allekirjoitus)
  • Sähköpostin lähetys
  • Viestin lähetys
  • Käyttöoikeuksien päivitys

Moniin muihin ratkaisuihin nähden TaxDomella onkin erittäin helppo rakentaa tehokkaat ja toimivat automaatiot, jotka säästävät aikaa merkittävästi tilitoimiston arjessa. Erilaisista työmalleista löytyy valmiita pohjia, joita voidaan käyttää hyväkseen oman työnkulun rakentamisessa.

TaxDome sisältää runsaasti automaatiota, joita on helppoa hyödyntää

Töiden ja tehtävien hallinnan TaxDome tarjoaa tehokkaan kotinäkymän, josta löytää kootusti tärkeimmät widgetit kuten tehtävälistauksen ja huomiot. Tehtävien luonti ja ohjelman käyttölogiikka on selkeä pienen tutkimisen jälkeen.

TaxDome kirjautuminen ja turvallisuus

TaxDomeen kirjaudutaan sisään käyttäjätunnus & salasana kombinaatiolla. Halutessa voidaan ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, jolloin kirjautuminen vaatii myös lähetettävän koodin syöttämisen kirjautumisen yhteydessä.

Maksuton käyttöönotto isona etuna

Useimmissa toiminnanohjausjärjestelmissä käyttöönotto maksaa pienimmillään sadoista euroista useisiin tuhansiin euroihin (joissain tapauksissa jopa kymmeniin tuhansiin euroihin). TaxDomen tapauksessa käyttöönotto on maksutonta, mistä kirjaamme suuren plussan TaxDomen rosteriin. Käyttöönoton tueksi saa vieläpä suomenkielisen avun rajoittamattomalla määrällä, joten ohjelmiston ostaja voi olla suhteellisen varma, että käyttöönotto onnistuu halutulla tavalla eikä käyttöönottovaiheessa tarvitse jäädä yksin.

Asiakaspalvelu jatkaa samalla tiellä – maksutonta asiakaspalvelua on saatavilla rajattomasti suomenkielisenä. TaxDome panostaakin selvästi vahvasti asiakasystävälliseen toimintaan niin käyttöönoton, asiakaspalvelun kuin myös tilitoimiston loppuasiakaan käyttökokemuksen osalta.

TaxDomen laskutus ja integraatiot

TaxDomen rajapinta on laajentunut vuosi vuodelta asiakkaiden tarpeiden mukaan. Nykyisiin valmiisiin integraatioihin kuuluu kirjanpito-ohjelmien osalta kansainvälisiä ohjelmistoja kuten Xero ja QuickBooks.

TaxDome integroituu hyvin kiitos REST rajapinnan

Yleisesti ottaen TaxDome on integroitavissa laajasti ja rajapintojen tarve on otettu huomioon jo alkuperäisellä suunnittelupöydällä. Tämänhetkisenä heikkoutena voidaan kuitenkin pitää suomalaisten kirjanpito-ohjelmien integraatioiden puutetta. Käytännössä tämä tarkoittaa tilitoimiston oman myyntireskontran hoitamista tilitoimiston taloushallinnon ohjelmassa. Tämä saattaa kuitenkin muuttua nopeallakin aikataululla, sillä rajapinta itsessään mahdollistaa kirjanpidon rajapintojen kehittämisen.

TaxDomen roadmap on julkisesti näkyvillä ja perustuu pitkälti asiakkaiden ehdottamiin ja eniten suosiota saaneisiin ehdotuksiin. Roadmappia voi tutkia TaxDomen sivuilla: https://taxdome.canny.io/roadmap

Mielenkiintoinen ja Suomen markkinalla suhteellisen uniikki integraatio liittyy luottokortteihin. TaxDome sisältää suorat integraatiot Stripeen ja CPAChargeen, mikä mahdollistaa luottokorttimaksujen veloituksen esimerkiksi linkin kautta. Periaatteessa tämä mahdollistaisi tilitoimistolle laskujensa veloittamisen asiakkailta luottokortin kautta, mutta tämä saattaa Suomessa olla hiukan eksoottinen vaihtoehto – olemmehan tottuneet maksamaan laskulla.

TaxDome hinta

TaxDomen hinta on Suomessa 50 € / käyttäjä / kuukausi vuosittaisella laskutuksella eli 600 € vuodessa. Ensimmäisen käyttäjän jälkeen tarjotaan myös kuukausittainen laskutusmahdollisuus hintaan 60 € / käyttäjä / kuukausi.

Hinta on kohtuullinen erityisesti siihen nähden, että hintaan kuuluu kaikki: ERP, verkkosivujen alusta, asiakasviestinnän työkalut, automaatiot, integraatiot, koulutukset, asiakaspalvelu ja paljon muuta. Markkinoilta löytyy kyllä edullisempiakin vaihtoehtoja, mutta kokonaisuuteen nähden TaxDomen hinta on linjassaan.

Yhteenveto TaxDomesta

TaxDome on ehdottomasti tervetullut ja raikas tuulahdus kotimaiselle tilitoimistojen toiminnanohjausmarkkinalle. TaxDomen vahvuus on pitkälle viety ja sisäänrakennettu automaatio sekä vahva asiakaskeskeinen lähestyminen viestintään. Monimutkaista ja insinöörimäistä lähestymistä kaipaavalle TaxDome ei välttämättä tarjoa markkinoiden laajinta raportointia – TaxDome on kehitetty palvelemaan tilitoimiston omaa työtä ja sekä tehokkaaksi asiakasviestinnän ja huolenpidon työkaluksi.

14 päivän kokeilu maksutta!

Suosittelemme kokeilemaan ja tutustumaan TaxDomeen. Kokeilu ei vaadi luottokorttia!

The post TaxDome – Tilitoimistoille tehty toiminnanohjaus testissä appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/taxdome-tilitoimistoille-tehty-toiminnanohjaus-testissa/feed/ 0
Miten haen yritysrahoitusta? https://www.talouskuutio.fi/miten-haen-yritysrahoitusta/ https://www.talouskuutio.fi/miten-haen-yritysrahoitusta/#respond Fri, 22 Oct 2021 12:36:32 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7867 The post Miten haen yritysrahoitusta? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Yritysrahoitus nousee usein yritykselle ajankohtaiseksi, kun pyritään saamaan aikaan kasvua. Toisaalta erilaiset tilanteet, kuten vaikkapa yllättävät investointitarpeet voivat saada aikaan hetkellisen pääomatarpeen. Haastattelimme CrediNordin asiantuntijoita yritysrahoituksen hakemiseen liittyen.

Mistä kannattaa aloittaa, kun hakee yritysrahoitusta? Kuinka voin valmistautua?

Yrityrahoitusta kannattaa lähteä kartoittamaan jo varhaisessa vaiheessa. Useimmiten rahoitusta haetaan liian myöhään, mikä tekee rahoituksen saamisesta haastavampaa. Rahoitushakemuksen tekeminen ei vielä sido yritystä nostamamaan lainaa, vaikka rahoituspäätös olisi myönteinen.

Itse hakemusta ajatellen olisi ihanteellista, jos yrityksen tilinpäätöstiedot olisi jo julkistettu päättyneeltä tilikaudelta. Tilanne arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Yritysrahoituksen ehdot vaihtelevat.

Mitä rahoittajat haluavat tietää yrityksestäni?

Peruslähtökohta on, että yritys on aktiivinen ja sen kotipaikka on Suomessa. Lisäksi yrityksellä ei pitäisi olla merkittäviä maksuviiveitä ja rahoitukselle tulee olla henkilötakaaja.

Tärkeintä on kuitenkin, että rahoitus on sopusuhteessa liiketoimintaan. Jos rahoitus pystyy auttamaan yritystä aidosti sen tilanteessa ja takaisinmaksulle löytyy realistiset kantimet, lainapäätös on useimmin positiivinen. Lainapäätöksen arviointi perustuu aina myös yrittäjän ja lainottajan yhteiseen visioon lainan käyttötarkoituksesta.

Kulissien takana lainottajat katsovat tietysti myös yrityksen aiemmat tilinpäätökset. Itse hakijan ei kuitenkaan usein tarvitse näitä tietoja toimittaa, jos tilinpäätökset on rekisteröity asianmukaisesti.

Voiko mikä tahansa yritys hakea yritysrahoitusta?

Lähtökohtaisesti mikä tahansa yritys voi hakea yritysrahoitusta. Lainsäädännöstä ja yritysrakenteesta johtuen osakeyhtiö on kuitenkin usein soveltuvin rahoitettavaksi. Yhtiömuodon takia ei kuitenkaan kannata jättää rahoitusta hakematta.

Yritysrahoitusta voidaan käyttää laajasti eri tarkoituksiin
Mihin ja milloin yritysrahoitusta kannattaa hakea?

Rahoitusta voi hakea laajasti eri käyttötarkoituksiin: hankintoihin, varaston täydentämiseen, kassatilanteen parantamiseksi tai muuhun käyttöpääomatarpeeseen. Vaikka yritysrahoituksella usein paikataan hetkellistä kassavajausta, on tärkeää muistaa, että käyttökohde kannattaa ajatella niin, että sillä saadaan mahdollisimman paljon kasvua aikaan.

Mihin ja milloin yritysrahoitusta kannattaa hakea?

Kuukausierä yleensä on se, mikä on tärkeämpää kuin laina-aika. Esimerkiksi Credinordin kautta kolmen vuoden laina-aika on tällä hetkellä pisin, jota tarjotaan. Asiaa kannattaa lähestyä oman kassavirran pohjalta ja miettiä itselleen sopiva kuukausittainen lyhennys.

Kuukausierää ajatellessa on usein varmempaa valita hiukan matalampi kuukausierä ja pidempi laina-aika kuin päinvastoin. Lainan voi aina maksaa suunniteltua nopeamminkin, jos suunnitelmat kassavirta onkin suunniteltua positiivisempaa.

Yritysrahoitusta kannattaa hakea, vaikka rahoitukselle ei juuri nyt ole tarve
Mitä muuta kannattaa huomioida, kun hakee yritysrahoitusta?

Yritysrahoitus on monesti täsmäisku joustavana istrumenttina. Useat yllättyvät myös hakemisen helppoudesta. Yritysrahoituksen hakeminen on helpoimmillaan yrityksen perustietojen lisäksi vahva tunnistautuminen, jonka jälkeen rahoitusmahdollisuus arvioidaan puhelimessa CrediNordin ja asiakkaan välillä.

Periaatteessa rahoitussopimus voi olla allekirjoitettu samana päivänä. 

The post Miten haen yritysrahoitusta? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/miten-haen-yritysrahoitusta/feed/ 0
Osakeyhtiön perustaminen https://www.talouskuutio.fi/osakeyhtion-perustaminen/ https://www.talouskuutio.fi/osakeyhtion-perustaminen/#respond Tue, 12 Oct 2021 12:15:07 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7836 The post Osakeyhtiön perustaminen appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Osakeyhtiö yleisesti

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yhtiömuoto. Osakeyhtiö valitaan usein siksi, että se rajaa omistajien riskit mahdollisimman pieneksi, jos yhtiö ei menestyisikään. Toisaalta osakeyhtiö on myös selkein yhtiömuoto, jos yritykseen halutaan ulkopuolisia sijoittajia tai liiketoiminta myydään. Osakeyhtiöstä voidaan myös eriyttää eli spinoffata erilaisia liiketoimintoja helpommin. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät vinkit ja ohjeet osakeyhtiön perustamiseen.

Osakeyhtiön perustaminen on nykyisin helppoa verkossa.

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan aina vähintään kaksi henkilöä, joista toinen nimitetään hallituksen varajäseneksi. Varsinaiseen toimintaan riittää yksi henkilö, joka vastaa yrityksen toiminnasta. Varajäsenen tehtävä on vastata yrityksen toiminnasta siinä tilanteessa, että varsinainen jäsen on estynyt toimimaan hallituksessa. Muissa tapauksissa varajäsenellä ei ole vaikutusvaltaa osakeyhtiön halituksessa. Lue lisää siitä, kuka osakeyhtiön hallitukseen kelpaa BOWA Legalin sivuilta.

Jos osakeyhtiössä on enemmän kuin yksi osakas, on ennen osakeyhtiön perustamista on syytä sopia tulevien osakkeen omistajien eli osakkaiden kesken pelisäännöistä osakassopimuksella. Osakassopimus on eri asia kuin yrityksen yhtiöjärjestys. Yhtiöjärjestys on julkinen asiakirja, kun taas osakeyhtiön osakassopimus on usein salassa pidettävä, vain allekirjoittaneiden osapuolien tietoon tarkoitettu dokumentti. Osakassopimuksen reunaehdoista on syytä sopia jo ennen osakeyhtiön perustamista, jotta osakkailla on varmasti yhteisymmärrys niistä pelisäännöistä, joilla osakeyhtiössä pelataan.

Osakassopimuksella sovitaan esimerkiksi osakkaiden työskentelyvelvoitteesta, kilpailukiellosta, mahdollisista sopimusrikkomusten seurauksista sekä osakkeiden luovuttamiseen liittyvistä seikoista. Osakassopimuksen ei tulisi koskaan perustua valmiiseen malliin, vaan sen tulee olla yrityksen toimintaan ja osakkaiden intresseihin nähden oikein suunniteltu. Tästä syystä suosittelemme osakassopimuksen tekoon aina asiantuntevaa kumppania. Lue lisää osakassopimuksista BOWA Legalin sivuilta.

Osakassopimus sisältää myös pelivaraa erilaisten muutosten varalle

Perustamissopimus osana osakeyhtiön perustamista

Osakeyhtiön perustamiseen aina tarvittava dokumentti on perustamissopimus, jonka allekirjoituspäivä on osakeyhtiön syntymisen päivämäärä. Osakeyhtiö voidaan rekisteröidä kaupparekisteriin aikaisintaan perustamissopimuksen allekirjoituspäivänä, ja se tulee rekisteröidä kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Perustamissopimukseen kirjataan muun ohessa osakkeiden omistusosuuksien jakautuminen eri osakkaiden kesken.

Perustamissopimuksella sovitaan lisäksi muista tärkeistä tekijöistä osakeyhtiöön liittyen. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Yrityksen toiminimi
  • Yrityksen hallitus perustamishetkellä
  • Yrityksen tilikausi
  • Yrityksen tilintarkastaja (ei välttämätön)
  • Yrityksen toimitusjohtaja (ei välttämätön)

Yhtiöjärjestyksessäkin on pelivaraa

Osakeyhtiön perustamisen yhteydessä yhtiölle pitää luoda yhtiöjärjestys eli yhtiön julkiset säännöt. Yhtiöjärjestys voidaan laatia helposti esimerkiksi käyttämällä PRH:n sähköistä osakeyhtiön perustamispalvelua. Tällöin yhtiöjärjestys on kuitenkin PRH:n valmis pohja eikä se useinkaan palvele perustettavan yrityksen tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.  Yhtiöjärjestyksen sisältöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota erityisesti siksi, että sen tulee mukailla osakkaiden välistä osakassopimusta. Mikäli yhtiöjärjestykseen ei ole kirjattu esimerkiksi samoja ehtoja osakkeiden luovuttamiseen liittyvistä rajoituksista, eivät nämä rajoitukset sido kolmatta osapuolta. Perusmuotoisen yhtiöjärjestyksen luominen ei ole vaikeaa, mutta erilaisten riskien kartoitus on aina järkevää etukäteen ammattilaisen kanssa. Yrityksen perustamiseen tarvittavista tiedoista löydät lisää tietoa BOWA Legalin sivuilta.

Johtajasopimus määrittää pelisäännöt yrityksen avainhenkilöille.

Johtajasopimus – miksi sellaista tarvitaan?

Osakassopimuksen lisäksi yrityksen operatiiviseen toimintaan osallistuvilla yrittäjäosakkailla on syytä olla johtajasopimus. Johtajasopimus voidaan käsittää tavallaan yrittäjän työsopimukseksi yrityksen kanssa, vaikka se ei työsopimus lain mukaan olekaan. Johtajasopimuksella sovitaan esimerkiksi yrittäjän palkasta ja sitoutumisesta yritykseen. Johtajasopimus on erityisen tärkeä silloin, kun yrityksessä on ulkopuolisia rahoittajia tai muita osapuolia, joille yrittäjän on raportoitava työskentelystään yrityksen hyväksi.

Osakepääoma – kuinka paljon yrityksen perustamiseen tarvitaan rahaa?

Nykyisin osakeyhtiön perustamisessa ei tarvita osakepääomaa lainkaan. Tämä tarkoittaa käytännössä, että osakeyhtiö on mahdollista perustaa ilman kiinteästi yritykseen sijoitettavaa osakepääomaa, joka oli ennen 2500 €. Osakeyhtiöön on kuitenkin mahdollista sijoittaa kiinteää osakepääomaa, jos näin halutaan tehdä. Etuna osakepääomassa on se, että mahdollisesti yritystoiminnan alussa syntyvien tappioiden vaikutus ei välttämättä vedä osakeyhtiön omaa pääomaa miinukselle yhtä nopeasti.

Osakeyhtiön perustaminen maksaa PRH:n sähköisessä palvelussa 275 €. Huomioi, että mikäli haluat osakeyhtiöösi osakepääomaa taikka yksilöllisen yhtiöjärjestyksen, ilmoitus täytyy tehdä paperilla. Tällöin osakeyhtiön perustaminen maksaa 380 €. Yhtiöjärjestystä voi muuttaa myös perustamisen jälkeen, mutta muuttaminen myöhemmin maksaa 280 €, joten osakeyhtiön perustamisvaiheessa kannattaa konsultoida ammattilaisia ja säästää kaksinkertaiset kulut.

Mitä tapahtuu perustamisilmoituksen jälkeen?

Onnittelut – olet nyt perustanut osakeyhtiön! Jos olet perustanut osakeyhtiösi verkossa, yrityksesi saa heti PRH:n maksun jälkeen y-tunnuksen. Paperisella ilmoituksella y-tunnuksen voi saada välittömästi, kun maksaa PRH:n asiakaspalvelussa 7 € lisämaksun. Ilmoituksen toimittamisen jälkeen yritys jää odottamaan virallista rekisteröintiä kaupparekisteriin. Yrityksen tilikauden ensimmäinen päivä on osakeyhtiön perustamispäivä eli se päivä, jolloin osakeyhtiön perustamissopimus on allekirjoitettu.

Kaupparekisteri, arvonlisävelvollisuus, työnantajarekisteri – mihin uuden osakeyhtiön kannattaa ilmoittautua?

Osakeyhtiön toiminnan aloittamisen kriteerinä on kaupparekisteriin kuuluminen. Uutta osakeyhtiötä perustettaessa tulee siis rekisteröityä kaupparekisteriin kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta.

Kaupparekisteriin kuulumisen lisäksi yritys rekisteröidään verohallinnon eri rekistereihin, kuten arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin. Jokaisen osakeyhtiön on syytä kuulua ennakkoperintärekisteriin. Sen sijaan Suomessa toimivan yrityksen ei tarvitse kuulua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ennen 15 000 euron vuotuista liikevaihtoa. Useimmissa tapauksissa vapaaehtoinen rekisteröityminen arvonlisäverovelvolliseksi kuitenkin kannattaa tehdä arvonlisäveron alarajahuojennuksen vuoksi. Huomionarvoista on myös, että vain arvonlisäverovelvollisena yritys voi vähentää ostoista kertyvät arvonlisäverot.

Työnantajarekisteriin kuuluminen tulee eteen osakeyhtiölle vasta silloin, kun yritys työllistää yrittäjän lisäksi vakituisesti ulkopuolisia työntekijöitä. Työnantajarekisteriin kuuluminen ei siis välttämättä ole aluksi tarpeen, mikäli suunnitelmissa ei ole palkata ulkopuolisia työntekijöitä lähitulevaisuudessa.

Osakeyhtiön kirjanpito on viimekädessä yrittäjän vastuulla
Kuka huolehtii osakeyhtiön kirjanpidosta?

Osakeyhtiön kirjanpidon voi tehdä myös itse, mutta suosittelemme vahvasti tilitoimiston käyttämistä. Voit lähettää tarjouspyynnöt useisiin tilitoimistoihin kerralla talouskuutio.fi -palvelun avulla.

Yhteenveto 

Osakeyhtiön perustaminen on parhaimmillaan helppoa ja nopeaa. Asiantuntijan käyttö perustamisen apuna voi myös säästää helposti kaksikertaiset PRH maksut ja jopa kymmeniä tuhansia euroja vältetyn riidan tai muun riskin takia. Tästä syystä suosittelemme vahvasti ottamaan yhteyttä yrittäjäystävälliseen ja asiantuntevaan BOWA Legaliin, mikäli suunnittelet osakeyhtiön perustamista. Jos suunnittelet osakeyhtiön perustamista, kysy ensin neuvoa! Voit varata BOWA:n asiantuntijoille maksuttoman konsultaatioajan suoraan heidän kalenteristaan osoitteesta www.bowa.fi/varaa-aika.

The post Osakeyhtiön perustaminen appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/osakeyhtion-perustaminen/feed/ 0
Bensa, diesel vai joku muu? Mikä käyttövoima on edullisin? https://www.talouskuutio.fi/bensa-diesel-vai-sahko/ https://www.talouskuutio.fi/bensa-diesel-vai-sahko/#respond Mon, 20 Sep 2021 08:04:17 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7804 The post Bensa, diesel vai joku muu? Mikä käyttövoima on edullisin? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Mikä olisi edullisin käyttövoima autoon: Bensa, diesel, hybridi, kaasu, sähkö vai peräti vety?

Kokosimme tähän artikkeliin kattavasti tietoa eri käyttövoimista sekä ladattavan excelin, jonka avulla voit selvittää juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon helposti.

Eri auton käyttövoimat Suomessa

2020-luvulla Suomessa on yleisessä käytössä useita käyttövoimia. Kokosimme tähän perustietoa eri käyttövoimista.

Bensiini

Moottoribensiini eli tutummin bensa on Suomen yleisin auton polttoaine ja käyttövoima. Sen osuus ensirekisteröidyistä autoista oli 65,3% vuonna 2020.

Bensiini on fossiilinen polttoaine, johon voidaan sekoittaa etanolia. Nykyisin yleisin bensiinilaatu on 95 E10, jossa on korkeintaan 10% etanolia.

Diesel

Diesel on fossiilinen öljypohjainen polttoaine, jota käytetään nykyisin erityisesti raskaan liikenteen polttoaineena. Vielä 2010-luvulla diesel oli myös henkilöautoissa suositu polttoaine sen bensiiniä matalamman hiilidioksidipäästön vuoksi.

Dieselin osuus ensirekisteröinneistä oli 14,7% vuonna 2020.

Dieselautoista maksetaan vuotuisen ajoneuvoveron lisäksi käyttövoimaveroa, mikä kutsutaan kansankielessä myös dieselveroksi. Suurehkosta käyttövoimaverosta johtuen diesel muuttuu kannattavaksi monesti vasta suuremmilla ajokilometreillä.

Hybridi

Hybridiauto yhdistää poltto- ja sähkömoottorin. Käytännössä hybridiautoja on kahdenlaisia: ladattavat- ja itselattavat hybridit.

Hybridiautot ovat lisänneet markkinaosuuttaaan nopeasti viime vuosina. Syynä tähän on erityisesti matalampi verotus verrattuna polttomoottoriautoihin. Lyhyitä päivämatkoja ajavalle ladatava hybridi voi toimia sähköauton tavoin – ajo tapahtuu tällöin pelkän sähkön voimin.

Sähköautot

Sähkö on tällä hetkellä vahvin ehdokas seuraavaksi suureksi käyttövoimatrendiksi autoilun maailmassa. Sähköautossa energia varastoidaan akkuun, josta energiaa käytetään auton liikuttamiseen ja lämmön tuottamiseen.

Lataus- ja akkuteknologian kehitys on mahdollistanut huomattavasti entistä pidemmät ajomatkat yhdellä latauksella.

Sähköautosta maksetaan vuotuisen ajoneuvoveron lisäksi käyttövoimaveroa.

Kaasuautot

Kaasukäyttöiset autot voivat kulkea pääsääntöisesti maakaasulla, biokaasulla tai bensiinillä. Biokaasua käytettäessä käyttövoima on uusiutuvaa energiaa. Kaasuautot ovatkin liikenteen päästövähennyksissä tärkeässä roolissa.

Kaasuautosta maksetaan käyttövoimaveroa, kuten diesel- ja sähköautoista.

E85 eli etanoli

E85 on etanolipohjainen polttoaine, jota valmistetaan Suomessa jätteistä kuten leipomojätteestä tai sahanpurusta. E85 onkin Suomessa etanolipitoisuudeltaan aina uusiutuvaa energiaa. E85 sisältää korkeintaan 85% etanolia ja loput bensiiniä.

E85 -polttoainetta voidaan käyttää flexifuel autoissa tai muunnossarjan avulla tavallisissa bensiiniautoissa.

Vetyautot

Vety on maailman yleisin alkuaine, jonka käyttöä polttoaineena on alettu tutkia ja kehittää. Joillain valmistajilla on jo olemassa polttokennoautoja, jotka käyttävät vetyä käyttövoimanaan.

Vetyauto on useimmiten sähköauto, jossa energia tuotetaan akkujen sijasta polttamalla vetyä.

Vety on käytännössä päästötöntä – palamistuotteena syntyy vettä ja happea.

Autoetu voi olla joskus yrittäjälle taloudellisesti merkittävän edullinen vaihtoehto

Selvitä edullisin käyttövoima

Eri käyttövoimien vertailu voi olla työlästä ja hankalaa ilman oikeita työkaluja. Teimme laskurin, jonka avulla selvität kätevästi edullisimman käyttövoiman juuri sinun ajomäärälläsi. 

Laskuri huomioi seuraavat seikat:

  • Auton ostohinta ja arvonalenema
  • Auton pitoaika
  • Ajomääräsi
  • Erot huoltojen, verojen ja vakuutusten hinnoissa
  • Erot polttoaineiden / käyttövoiman hinnassa

Laskurissa on mukana seuraavat käyttövoimat:

  1. Bensiini
  2. Diesel
  3. Hybridi
  4. Sähkö
  5. Kaasu
  6. E85
  7. Vety
  8. Muu (voidaan itse määrittää)

 

Selvitä itsellesi edullisin auton käyttövoima laskurillamme. 

Lataa laskuri käyttöösi hintaan 29€ + alv. Laskuri ottaa huomioon mm. autojen hinnan aleneman, polttoaine-, vakuutus- ja huoltokulut käyttövoimittain. Saat excelin käyttöösi heti tilauksen tehtyäsi.

The post Bensa, diesel vai joku muu? Mikä käyttövoima on edullisin? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/bensa-diesel-vai-sahko/feed/ 0
Yhdenkertainen kirjanpito – miten se eroaa kahdenkertaisesta? https://www.talouskuutio.fi/yhdenkertainen-kirjanpito/ https://www.talouskuutio.fi/yhdenkertainen-kirjanpito/#respond Thu, 05 Aug 2021 11:15:33 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7760 The post Yhdenkertainen kirjanpito – miten se eroaa kahdenkertaisesta? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Yhdenkertainen kirjanpito on kirjanpitoa yksinkertaisimmillaan. Se täyttää joissain tapauksissa lain vaatimukset ja voi olla helppo tehdä. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa on kuitenkin myös huonot puolensa. Tässä artikkelissa käsittelemme yhdenkertaisen kirjanpidon plussat ja miinukset.

Mitä eroa on yhdenkertaisella ja kahdenkertaisella kirjanpidolla?

Kuvitttele, että myyt kirpputorilla tavaraa. Lasket myytyjen tavaroiden summan ja toteat, että olet tienannut 100€. Olet siis tehnyt myyntiä eli liikevaihtoa tasan sata euroa. Maksoit kirpputorin pitäjälle 10€ pöytäpaikasta, joten tuottosi oli yhteensä 90€. Tätä on yksinkertaisimmillaan, yhdenkertainen kirjanpito.

Otetaanpa sama skenaario tarkasteluun kahdenkertaisessa kirjanpidossa. Tällöin ensimmäinen kirjaus tulisi, kun olet varannut pöytäpaikan kirpputorilta. Viikkoa ennen tehdystä varauksesta syntyi 10€ velkaa, jota vastaan syntyy 10€ kulua eli kaksi kirjausta (velka ja kulu). Tästä kahdenkertainen kirjanpito saa nimensä. Velka puolestaan kuitataan maksetuksi, kun kirpputorin pitäjä saa rahansa ja maksat pankkitililtäsi 10€.

Myyntipuolella erona on se, että kahdenkertaisessa kirjanpidossa voitaisiin huomioida varaston arvo ja mahdolliset myyntisaamiset (tilanne, jossa myynti on tehty ja lasku annettu asiakkaalle, mutta raha ei ole vielä tullut pankkitilillesi).

Tase ja tulos – kahdenkertaisen kirjanpidon perusta

Kahdenkertainen kirjanpito muodostuu kahdesta eri elementistä, jotka ovat tase ja tuloslaskelma. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa muodostetaan ainoastaan tuloslaskelma.

Tase kertoo yrityksen taloudellisesta tilasta enemmän kuin tuloslaskelma. Taseesta selviää esimerkiksi paljonko yrityksellä on pankkitilillään rahaa ja toisaalta, kuinka paljon velkaa yritykselläsi on. Yksinkertaistettuna tase kertoo yrityksen velat ja varat.

Tuloslaskelma puolestaan muodostetaan sekä yksinkertaisessa että kaksinkertaisessa kirjanpidossa. Tuloslaskelma kertoo onko toiminta kannattavaa. Käytännössä siis kuinka paljon myyntiä ja tuottoja on suhteessa kuluihin.

Kannattaako tehdä yhden- vai kahdenkertaista kirjanpitoa?

Kirjanpidon suhteen eri lait määrittävät voitko tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa. Toiminimen kirjanpito voidaan tehdä yhdenkertaisena, jos korkeintaan yksi seuraavista täyttyy:

  1. Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  2. Liikevaihtosi (myynti) tai sitä vastaava tuotto on 200 000 euroa tai enemmän
  3. Yrityksessäsi työskentelee keskimäärin yli kolme henkilöä.

Muilla yhtiömuodoilla kuin toiminimellä kirjanpito on tehtävä aina kahdenkertaisena.

Miksi sitten kahdenkertainen kirjanpito kannattaisi valita, vaikka yrityksesi voisi tehdä yhden kertaista kirjanpitoa? Tässä muutamia syitä:

  • Tarkempi kuva yrityksesi taloudellisesta tilanteesta
  • Yhdenkertaista kirjanpitoa tekevää tilitoimistoa on erittäin vaikeaa löytää
  • Valtaosa kirjanpito-ohjelmista ei tue yhdenkertaista kirjanpitoa.

Voiko yhdenkertaista kirjanpitoa tehdä itse?

Yhdenkertaisen kirjanpidon pitäminen voi tuntua yksinkertaiselta hommalta, mitä se jossain tapauksissa myös on. Huomio kuitenkin päätöstä tehdessäsi oma lainsäädännön tuntemuksesi esimerkiksi arvonlisäverolain ja erilaisten lakisääteisten velvoitteiden suhteen – kirjanpitäjän palvelut ovat usein edullinen vakuutus hyville yöunille.

Jos haluat vertailla kirjanpitäjien palveluita, kannattaa kokeilla verkossa toimivaa maksutonta Talouskuutio -tilitoimistohakua osoitteessa https://www.talouskuutio.fi/

The post Yhdenkertainen kirjanpito – miten se eroaa kahdenkertaisesta? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/yhdenkertainen-kirjanpito/feed/ 0
Kelpaako sähköinen kuitti verotuksessa? https://www.talouskuutio.fi/kelpaako-sahkoinen-kuitti-verotuksessa/ https://www.talouskuutio.fi/kelpaako-sahkoinen-kuitti-verotuksessa/#respond Tue, 20 Jul 2021 07:26:23 +0000 https://www.talouskuutio.fi/?p=7734 The post Kelpaako sähköinen kuitti verotuksessa? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>

Sähköiset kuitit tekevät tuloaan, vaikka monet kassat edelleen tulostavat asiakkaalle perinteisen paperisen kuitin. Usein paperisten kuittien säilyvyys voi nousta huolenaiheeksi yrittäjälle, sillä kuitilta pois kulunut teksti ei täytä aina lain vaatimuksia. Selvitimme siis miten kuitit voi ja kannattaa säilöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Miksi kuitteja ylipäätään on vielä?

Kuitti on tosite eli todiste maksutapahtumasta. Se on jäljennös myyjälle ja ostajalle maksutapahtumasta, josta selviää myyjän tiedot sekä kaupattu palvelu tai tavara. Kuitin tärkein merkitys on toimia kirjanpidossa kirjausperusteena.

Suomessa on ollut voimassa vuoden 2014 alusta asti kuitin tarjoamisvelvollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjän on tarjottava ostajalle kuittia ostostaan. Tällä pyritään välttämään harmaata taloutta.

Kuitti voi olla kuitenkin suoraan myyjältä myös sähköisessä muodossa. Monet nykyaikaiset maksupäätteet mahdollistavat kuitin lähettämisen suoraan asiakkaan sähköpostiin, mikä on suosittua erityisesti pienyrittäjien keskuudessa. Valtaosa kuiteista kuitenkin tulostetaan edelleen paperille kuittitulostimella.

Miten kuitti pitää arkistoida?

Kun puhutaan yritysten kirjanpidosta, kuitti on toimitettava kirjanpitoon, jotta tapahtuma voidaan kirjata yritykselle vähennyskelpoiseksi kuluksi. Poikkeustapauksissa tapahtuma voidaan kirjata myös vapaamuotoisen selvityksen perusteella, mikä voi tulla kyseeseen, jos kuitti on esimerkiksi hävinnyt. Tällöin kuitenkin arvolisäveron (ALV) vähennyskelpoisuus poistuu.

Kuitti voidaan toimittaa kirjanpitoon paperisena tai sähköisenä. Tulevaisuudessa suoraan tiliotteella näkyvät tapahtumat ja kuittiliitteet tekevät varmasti tuloaan.

Sähköinen kuitti tarkoittaa yleisimmin PDF -muotoista tiedostoa. Kuittien toimitukseen ja arkistointiin on olemassa myös monia appeja. Kuittiapit ovat nykyisin suosittu keino pitää kuitit tallessa. Niiden kustannukset ovat tyypillisesti noin 5-10€ kuukaudessa.

Mitä tietoja kuitilta pitää löytyä?

Kuitilta pitää lain mukaan löytyä seuraavat tiedot:

  • Myyjän nimi, yhteystiedot ja y-tunnus
  • Kuitin antamispäivä eli kauppapäivä
  • Kuitin numero tai muu yksilöivä tieto
  • Ostettujen tavaroiden ja palveluiden määrä ja laji
  • Tavaroista tai palveluista maksettu hinta ja suoritettavan arvonlisäveron määrä verokannoittain tai arvonlisäveron peruste verokannoittain.

Monissa tapauksissa kuitin tiedot eivät täytä kaikkia vaatimuksia. Yrittäjän onkin myyjänä hyvä varmistua, että oman yrityksen antamat kuitit ja tositteet täyttävät varmasti lain kirjaimen ja ostajana, että saamasi tosite on riittävä. Yleisimmin ongelmat liittyvät maksupäätteen tulostamaan kuittiin, jossa ei näy ostettu tavara tai palvelu.

Kuinka pitkään kuitti pitää säilyttää?

Lain mukaan kirjanpidon tositteet tulee säilyttää kuusi vuotta tilikauden päättymisestä. Kuitin säilytysmuodon suhteen laki ei kuitenkaan velvoita säilyttämään alkuperäistä paperista tositetta vaan sähköinen kuva tai kopio riittää.

Miten valitsen yritykselleni sopivimman kuittien säilytysratkaisun?

Kuittien säilyttämisessä johdonmukaisuus maan perii. Käytännössä vaihtoehdot ovat säilyttää kuitit paperilla tai sähköistää kaikki kuitit. Erilaiset hybridivaihtoehdot johtavat yleensä hukkuneisiin kuitteihin. Toimivinta onkin miettiä itselle mieluisin tapa säilyttää kuitteja ja toimia johdonmukaisesti päätetyllä tavalla.

Tilitoimistolla on monesti oma mielipiteensä kuittien toimittamisesta. Sähköiset kuitit siirtyvät tehokkaasti kirjanpitäjän käsittelyyn lähes reaaliajassa. Kannattaakin kilpailuttaa itselleen sopivin tilitoimisto Talouskuutio.fi -palvelussa ja valita kirjanpitäjällesi ja itsellesi sopivin ratkaisu.

The post Kelpaako sähköinen kuitti verotuksessa? appeared first on talouskuutio.fi.

]]>
https://www.talouskuutio.fi/kelpaako-sahkoinen-kuitti-verotuksessa/feed/ 0