Kirjanpitäjän työ ei ole vain tositteiden kirjaamista

Kirjanpitäjä 2020-luvulla on muutoksessa.

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 31.8.2020

Kirianpitäjän työ on muuttunut 2020 -luvulla merkittävästi. Kokosimme tähän artikkeliin keskeisimmät muutokset kirjanpitäjän työnkuvassa. 

Kirjanpitäjästä talousneuvojaksi?

Kirjanpitäjän työ nähdään muuttuvan vahvasti kohti talousneuvojan roolia.  Käytännössä muutoksen on laittanut aluille sähköinen taloushallinto, joka on mahdollistanut automaation ennen puhtaasti manuaalista työtä vaatineissa kirjauksissa. 

Kirjanpitäjän työhön kuuluu kuitenkin edelleen manuaalista tositteiden kirjaamista. Erityisesti käteiskuitit ovat tuottaneet harmaita hiuksia, kun eri ohjelmistotoimittajat pyrkivät automatisoimaan niiden kirjaamista ja täsmäyttämistä. Sähköinen kuittistandardi voisi tuoda tähän ratkaisun. 

Voiko kirjanpitäjän työn automatisoida kokonaan?

Vaikka kirjanpitäjän työtä voidaan pitää jokseenkin sääntöihin perustuvana ja manuaalisena, sen täydellinen automatisointi on haasteellista. Muutamia syitä tämän taustalla:

  • Varovaisuuden periaate eli kirjanpidon kirjauksissa täytyy noudattaa harkintaa ja varovaisuutta. Tämä vaatii puolestaan harkintakykyä ja rationaalista ajattelua kirjanpitäjältä.
  • Eri alojen kirjausmenetelmät vaihtelevat: Toisella alalla sama kulu voidaan käsitellä eri tavoin lainsäädännöllisistä syistä.
  • Lait muuttuvat jatkuvasti, mikä hankaloittaa tekoälyn ylläpitoa.

 

Kirjanpitäjän työ on muuttumassa kohti automatisoidumpaa työnkuvaa, mutta ammattitaitoa tarvitaan myös jatkossa.

Kirjanpitäjän ammatin tulevaisuus?

Kirjanpitäjää pidetään uhanalaisena ammattinimikkeenä, kun puhutaan perinteisestä manuaalisesta kirjanpidosta. Modernin taloushallinnon osaajilla puolestaan tulevaisuus näyttää huomattavan valoisalta, sillä kysyntä on tällä hetkellä markkinoilla erittäin suuri. 

Kirjanpitäjän ammatti on muuttumassa monipuolisemmaksi kuin koskaan. Kirjanpitäjän tehtävä ei ole enää vain huolehtia verottajan pitämisestä tyytyväisenä vaan myös auttaa asiakasta hoitamaan oma hallintonsa tehokkaammin. Tämä helpottaa molempia, kirjanpitäjää ja loppuasiakasta. 

Kirjanpitäjän ammatti ei ole nimikkeenä ollut kovin houkutteleva, mikä heijastuu alan ikäjakaumaan: Valtaosa alan työntekijöistä on yli 50 vuotiaita. Tämä tarkoittaa käytännössä erittäin merkittävää eläköitymistä seuraavien 15 vuoden aikana. Kirjanpitäjille on siis jatkossakin kova kysyntä. 

Palkka: 2000-3500€ / kuukausi.

Koulutus: Ei lainsäädännöllistä vaatimusta, tyypillisesti merkonomi tai tradenomi.

Työnkuva: Riippuu tilitoimistosta, tyypillisesti melko itsenäistä työtä.

Määrä: Noin 4300.

Mediaani työntekijämäärä: 3

Mitä kirjanpitäjä tekee tulevaisuudessa?

Talouden suunnittelu ja talousohjaus tulevat olemaan kirjanpitäjän työssä entistä vahvemmin läsnä 2020 -luvulla. 

Kirjanpitäjät omaavat tyypillisesti melko paljon tietoa eri alojen yritysten kannattavuuksista, mikä mahdollistaa strategisen taloussunnittelun toteuttamisen. Sen jalkauttaminen vaatii vielä tosin usein sekä asiakkaalta ja tilitoimistolta pureskelua ennen varsinaista onnistunutta toteutusta. 

Myös ohjelmisto-osaaminen astuu entistä voimakkaammin kirjanpitäjän työnkuvaan. Käytännössä tämä tarkoittaa työtä helpottavien automaatioiden valjastamista sekä oman työn, mutta ennen kaikkea myös asiakkaan työn helpottamiseksi. 

Kirjanpitäjän työ on sähköistynyt 2020 -luvulla. Tämä mahdollistaa myös etätyön tekemisen

Haluatko tietää enemmän taloushallinnosta? Etsitkö juuri teille oikeaa kirjanpitäjää tai talouden kokoonpanoa?

Soita tai hetä viesti meille! Olemme apunasi, maksutta.

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments