Yritysrahoitus nousee usein yritykselle ajankohtaiseksi, kun pyritään saamaan aikaan kasvua. Toisaalta erilaiset tilanteet, kuten vaikkapa yllättävät investointitarpeet voivat saada aikaan hetkellisen pääomatarpeen. Haastattelimme CrediNordin asiantuntijoita yritysrahoituksen hakemiseen liittyen.
Mistä kannattaa aloittaa, kun hakee yritysrahoitusta? Kuinka voin valmistautua?
Yrityrahoitusta kannattaa lähteä kartoittamaan jo varhaisessa vaiheessa. Useimmiten rahoitusta haetaan liian myöhään, mikä tekee rahoituksen saamisesta haastavampaa. Rahoitushakemuksen tekeminen ei vielä sido yritystä nostamamaan lainaa, vaikka rahoituspäätös olisi myönteinen.
Itse hakemusta ajatellen olisi ihanteellista, jos yrityksen tilinpäätöstiedot olisi jo julkistettu päättyneeltä tilikaudelta. Tilanne arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.
Mitä rahoittajat haluavat tietää yrityksestäni?
Peruslähtökohta on, että yritys on aktiivinen ja sen kotipaikka on Suomessa. Lisäksi yrityksellä ei pitäisi olla merkittäviä maksuviiveitä ja rahoitukselle tulee olla henkilötakaaja.
Tärkeintä on kuitenkin, että rahoitus on sopusuhteessa liiketoimintaan. Jos rahoitus pystyy auttamaan yritystä aidosti sen tilanteessa ja takaisinmaksulle löytyy realistiset kantimet, lainapäätös on useimmin positiivinen. Lainapäätöksen arviointi perustuu aina myös yrittäjän ja lainottajan yhteiseen visioon lainan käyttötarkoituksesta.
Kulissien takana lainottajat katsovat tietysti myös yrityksen aiemmat tilinpäätökset. Itse hakijan ei kuitenkaan usein tarvitse näitä tietoja toimittaa, jos tilinpäätökset on rekisteröity asianmukaisesti.
Voiko mikä tahansa yritys hakea yritysrahoitusta?
Lähtökohtaisesti mikä tahansa yritys voi hakea yritysrahoitusta. Lainsäädännöstä ja yritysrakenteesta johtuen osakeyhtiö on kuitenkin usein soveltuvin rahoitettavaksi. Yhtiömuodon takia ei kuitenkaan kannata jättää rahoitusta hakematta.
Mihin ja milloin yritysrahoitusta kannattaa hakea?
Rahoitusta voi hakea laajasti eri käyttötarkoituksiin: hankintoihin, varaston täydentämiseen, kassatilanteen parantamiseksi tai muuhun käyttöpääomatarpeeseen. Vaikka yritysrahoituksella usein paikataan hetkellistä kassavajausta, on tärkeää muistaa, että käyttökohde kannattaa ajatella niin, että sillä saadaan mahdollisimman paljon kasvua aikaan.
Mihin ja milloin yritysrahoitusta kannattaa hakea?
Kuukausierä yleensä on se, mikä on tärkeämpää kuin laina-aika. Esimerkiksi Credinordin kautta kolmen vuoden laina-aika on tällä hetkellä pisin, jota tarjotaan. Asiaa kannattaa lähestyä oman kassavirran pohjalta ja miettiä itselleen sopiva kuukausittainen lyhennys.
Kuukausierää ajatellessa on usein varmempaa valita hiukan matalampi kuukausierä ja pidempi laina-aika kuin päinvastoin. Lainan voi aina maksaa suunniteltua nopeamminkin, jos suunnitelmat kassavirta onkin suunniteltua positiivisempaa.
Mitä muuta kannattaa huomioida, kun hakee yritysrahoitusta?
Yritysrahoitus on monesti täsmäisku joustavana istrumenttina. Useat yllättyvät myös hakemisen helppoudesta. Yritysrahoituksen hakeminen on helpoimmillaan yrityksen perustietojen lisäksi vahva tunnistautuminen, jonka jälkeen rahoitusmahdollisuus arvioidaan puhelimessa CrediNordin ja asiakkaan välillä.
Periaatteessa rahoitussopimus voi olla allekirjoitettu samana päivänä.
0 Comments