Miten tilitoimisto pystyy auttamaan asiakastaan maksuvalvonnassa?

Miten tilitoimisto pystyy auttamaan asiakasta maksuvalvonnassa?

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 18.2.2021

Kirjanpitäjää ei suotta kutsuta yrittäjän oikeaksi kädeksi. Luottamussuhde on yksi tiiviimmistä, mitä yrittäjät liiketoiminnassaan matkan varrella solmivat. Tilitoimistoissa tiedetään usein jopa itse yrittäjiä paremmin miten terveellä pohjalla yritys operoi, sillä talousluvut ja niiden ymmärtäminen on kirjanpitäjien ydinosaamista. Erääntyneet saatavat ja maksuvalvonta aiheuttavat säännöllisesti keskustelua yrittäjän ja kirjanpitäjän välillä. Miten tilitoimisto pystyy näissä kysymyksissä auttamaan yrittäjiä parhaalla mahdollisella tavalla?

Viisi vaihtoehtoa asioiden edistämiseksi

Asiakkaiden maksuvalvontaan tilitoimistot onnistuvat tarjoamaan viisi vaihtoehtoa:

  1. Pyytää asiakasta toteuttamaan perintä itse
  2. Pyytää asiakasta etsimään itse itselleen perintätoimisto
  3. Toteuttaa perintä asiakkaan puolesta
  4. Suositella asiakkaalle tiettyjä perintätoimistoja
  5. Välittää asiakkaan puolesta erääntynyt aineisto perintätoimistolle

Ensimmäinen ja toinen vaihtoehto kertovat yleisesti siitä, että tilitoimistoilla ei ole hyviä kokemuksia perintätoimistoista ja niiden suosittelemisesta. Jokainen yritys pystyy lähes kokonaan toteuttamaan saatavien perintää myös itse, mutta se vie aikaa ydintekemiseltä.

Kolmas vaihtoehto on varsin harvinainen. Täyden palvelun tilitoimistot saattavat tarjota yrityksille maksuvalvontaa, mutta tuolloin työstä usein laskutetaan tuntiperusteisesti. Jotkut tilitoimistot kuuluvat Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylläpitämään perintärekisteriin ja he saavat siten periä toisten yritysten saatavia luvanvaraisesti.

Neljäs vaihtoehto on näistä ehdottomasti yleisin. Tilitoimistoilla on usein omakohtaisia kokemuksia perintätoimistoista, joita pystyvät/eivät pysty suosittelemaan asiakkailleen. Aina omia kokemuksia ei ole tilitoimistoille kertynyt, jolloin kuullut/luetut kokemukset eri perintätoimistoista painavat vaakakupissa. Myös taloushallinto-ohjelmistot tarjoavat poikkeuksetta vähintään yhden perintätoimiston avuksi maksuvalvontaan.

Viimeinen vaihtoehto on kasvattanut suosiotaan huimasti. Tilitoimistot ja yritykset ovat sopineet pelisäännöt maksuvalvonnasta siten, että yritykset ovat luottaneet tilitoimiston ja perintätoimiston huolehtimaan koko maksuvalvontaprosessista. Tosin sähköinen taloushallinto mahdollistaa tänä päivänä aineiston siirrosta perintätoimistolle, mikä on lisännyt tämän vaihtoehdon suosiota.

Laadukas maksumuistutus kotiuttaa 90% saatavista

Maksumuistutukseen kannattaa panostaa, sillä se minimoi perintään siirrettävien toimeksiantojen määrän. Kun tavoittelet asiakasta puhelimitse, kysyt kuulumiset ja tyytyväisyyden tuotetta/palvelua kohtaan niin ota samalla puheeksi erääntynyt lasku. Onko asiakas koskaan laskua saanutkaan ja jos ei, niin mihin sähköpostiin sen voi lähettää asian loppuun saattamiseksi. Tämä ylläpitää korkeaa asiakastyytyväisyyttä, vaikka tilanne voi aluksi tuntua kiusalliselta. Kaikki hyvät asiakkaat haluavat maksaa laskunsa.

Perintä on osa hallittua luotonhallintaa

“Luottotappio syntyy luotonantohetkellä. Kaikilla sen jälkeen tehtävillä toimenpiteillä pyritään minimoimaan vahingot”, totesi erään suuren yrityksen talousjohtaja. Saatavien perintä on yksi osa vahinkojen minimoimista. Ammattitaitoinen ja aktiivinen perintätoimisto helpottaa niin tilitoimistojen kuin yritysten työmäärää, joten omaa toimintaa tukevan perintäkumppanin etsimiseen kannattaa panostaa, kuten minkä tahansa muunkin kumppanin etsimiseen.

Miten löytää sopiva perintätoimisto?

Kokemukset auttavat meitä tekemään oikeita päätöksiä. Heikot kokemukset sulkevat pois ja onnistumiset kääntävät tuoleja Voice of Finlandin tapaan. Hyviä kokemuksia on helppo suositella myös omille asiakkailleen, mutta sinun hyvä kokemuksesi ei välttämättä sovi asiakkaallesi. Suuremmat yritykset kaipaavat suureen laskutusvolyymiin mahdollisimman automatisoitua perintäprosessia, kun taas pienyrittäjät haluavat varmuutta, asiakaslähtöistä ja konsultoivaa apua. Perintätoimistojen toimintatavoissa, tavoitettavuudessa ja hinnoitteluissa on eroavaisuuksia.

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto ylläpitää perintärekisteriä (https://peksi.avi.fi/ ), josta löytyy 80 eri toimijaa, jotka pystyvät auttamaan erääntyneiden saatavien perinnässä yrityksiä.

Toivottavasti kyseinen sivusto kehittyy Talouskuution suuntaan ja sen avulla pystyy jokainen yritys tekemään kartoituksen sopivimmasta perintäkumppaneista.

Terveisin,

Juha Järvinen

Perintäritari Oy, yrittäjä

https://perintaritari.com/  

Peritäritari Oy

Perintäritari on erityisesti pienyrittäjien maksuvalvontaan keskittynyt perintätoimisto, jonka toimintaa ohjaavat arvot, inhimillisyys, asiakaslähtöisyys ja läpinäkyvä hinnoittelu. Perintäritari löytyy integroituna maksuvalvontakumppanina Fennoan taloushallinnon ohjelmistosta.

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *