Tilitoimisto | etsi sopivin tilitoimisto verkossa | talouskuutio.fi
X
Sulje valikko
X
Sulje valikko

Tilitoimisto

Tilitoimisto on yrittäjän yksi tärkeimpiä päätöksiä erityisesti yrittäjyyden alkutaipaleella. Kokosimme tähän artikkeliin tietoa tilitoimistoista yleisesti sekä tilitoimiston valintaan liittyviä seikkoja.

Siirry artikkelissa

Mikä on tilitoimisto?

Tilitoimisto yleisesti

Tilitoimisto mielletään yleensä suoraksi assosiaatioksi kirjanpitäjän kanssa. Tilitoimiston ydintehtäviin kuuluukin edelleen lakisääteinen kirjanpito, mutta myös paljon muuta. Tilitoimiston tehtävät jaetaan tyypillisesti neljään eri kategoriaan.

Tilinpäätös ja kirjanpito

Palveluun kuuluu lakisääteinen liiketapahtumien ja tositteiden kirjaaminen sekä sovitut muut kirjanpidon palvelut sekä lakisääteiset kuukausittaiset ja vuosittaiset raportit kuten alv-raportit, tilinpäätökset ja veroilmoitukset. Sovi yrittäjänä aina tilitoimistosi kanssa miten ja milloin raportointi tapahtuu.

Palkanlaskenta

Tilitoimistosi laskee puolestasi palkat ja sivukulut. Palkanlaskentaan kuuluu lisäksi palkkalaskelman lähettäminen työntekijälle ja ilmoitukset. Lisäksi voit sopia lisäpalveluista kuten Kela-hakemukset, Tilastokeskuksen raportointi, jäsenmaksujen maksatus, ulosottomaksatukset sekä muut seurattavat asiat, kuten esimerkiksi koulutuspäivien ja sairauslomapäivien seuranta henkilöittäin ja/tai henkilöryhmittäin.

Ulkoinen laskenta

Tilitoimistossa voidaan hoitaa kaikki yrittäjän taloushallintoon kuuluvat asiat; laskujen maksatus, palkanlaskenta, myyntien ja ostolaskujen käsittely. Parhaillaan tilitoimiston apu voi ulottua yrityksen tilausprosessista sähköiseen pysyväisarkistointiin sekä operatiivisten prosessien kehittämiseen.

Sisäinen laskenta

Kun tarvitset apua liiketoimintasi suunnittelussa tai esimerkiksi tuote- tai asiakaskannattavuuksien laskennassa, ovat sisäisen laskennan palvelut luonteva laajennus kirjanpidon peruspalveluihin. Kysy tilitoimistostasi, millaisia palveluita heillä on tarjolla, vaikka et heti tarvitsisi kaikkea. On tärkeää tietää miten ja milloin saat tilitoimistoltasi lisäapua, kun liiketoimintasi kasvaa ja oma aikasi on kortilla. Muista, että myöskään kaikkea ei tarvitse ulkoistaa heti tilitoimistolle. Voit aloittaa ulkoistamalla esimerkiksi pelkän kirjanpidon tai palkanlaskennan ja siirtyä myöhemmin käyttämään muita lisäpalveluita tarpeen mukaan.

Tilitoimisto hinnat

Edullinen tilitoimisto on mahdollista löytää, mutta hintaa ei yleisesti kannata käyttää ensimmäisenä valintakriteerinä. Sen merkitystä valintaan on kuitenkaan turha kiistää.

Tilitoimistojen hinnat ovat pääasiassa Helsingissä noin 50-85€ / tunti ja muissa suuremmissa kaupungeissa kuten Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Oulussa noin 45-75€ / tunti. Pienien tilitoimistojen hinnat ovat monesti alhaisempia; noin 45-65€ / tunti.

Suosittelemme kuitenkin pääasiassa sopimaan tilitoimistopalveluille kiinteän hinnan sillä tämä lisää kustannusten ennakoitavuutta ja kokemustemme mukaan vähentää riitoja tilitoimiston ja asiakkaan välillä. Kiinteän hinnan osalta on tärkeää sopia aina tarkasti siitä mitä palveluun kuuluu ja mistä asioista tilitoimisto saa laskuttaa lisää.

Tilitoimiston valinta

Tilitoimiston valinta on yksi yrittäjän vaikeimpia tehtäviä, mutta siihen on saatavilla apua – veloituksetta. Talouskuution tilitoimistohaussa on yli 300 tilitoimistoa valittavana ja käyttö on veloituksetonta kaikille tilitoimistoa etsiville.

Lue lisää tilitoimiston valinnasta