user 
x
Tilitoimisto lisätty
tarjouspyyntölistallesi!
Tarjouspyynnöt pääset
lähettämään täältä sivusta.
Asia Kunnossa!
0
Tarjouspyyntölista

Tilitoimiston kilpailutus – vältä nämä 3 virhettä!

Liian usein, toistan, liian usein todistamme yrittäjien tuskaa tilitoimiston valinnassa. Usein, liian usein saamme myös todistaa nämä kolme kohtalokasta virhettä:

1. Hakukoneet

Google on todistetusti muuttanut maailmaa palveluiden löydettävyyden, navigoinnin, markkinoinnin ja monen muun aspektin osalta. Etsiessämme esimerkiksi kameraa Google tarjoaa erinomaisen laadukkaita hakutuloksia, joista valinnan tekeminen on helpohkoa – kuka tarjoaa kyseisen tuotteen parhaimmalla diilillä.

Tilanne muuttuu hiukan, jos etsimme kameraa ilman tarkkaa määritelmää siitä, millainen kameran tulisi tarkkaan ottaen olla (merkki, malli, muut ominaisuudet etc.). Kuitenkin tässäkin tapauksessa saamme varsin relevantteja hakutuloksia, joiden joukosta sopiva toimittaja löytyy tai reittiohjeet lähimpään kamerakauppaan.

Miksi tilanne muuttuisi tilitoimiston etsimisen kohdalla?

Tilitoimiston palveluiden ostaminen on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana todella rajusti alan siirtyessä sähköisiin ratkaisuihin. Ennen, kun kaikki kirjanpitomateriaali oli paperista, tilitoimiston saattoi valita sijainnin ja yleisen pätevyyden perusteella. Kirjanpitäjän tehtävä oli selkeästi huolehtia lakisääteisistä asioista ja auttaa yrittäjää saamaan kuva yrityksen taloudellisesta tilasta. Vuonna 2019 kirjanpitäjän perustehtävä on säilynyt – verottajan on pysyttävä tyytyväisenä – mutta markkina on muuttunut muutoin rajusti.

Erityisesti taloushallinnon ohjelmiston merkitys yrityksen hallinnollisten toimintojen keskipisteenä lisääntyy koko ajan. Palvelukokonaisuus tilitoimiston ja loppuasiakkaan välillä rakentuu enemmän ja enemmän valitun ohjelmiston ympärille ja kyseisen ohjelmiston on ehdottomasti sovelluttava asiakkaan tarpeisiin. Muussa tapauksessa tilanne on kaukana optimista ja teettää täysin turhaa työtä erityisesti loppuasiakkaalle, mutta yhtälailla myös tilitoimistolle.

Oikea ohjelmistovalinta sallii myös tarvittaessa palveluntarjoajan (tilitoimiston) vaihdon huomattavasti helpommin kuin aikaisemmin, sillä loppuasiakkaan käyttöliittymä säilyy 100% ennallaan, jos ohjelmistoa ei vaihdeta.

Miksi hakukoneet eivät sitten palvele tilitoimiston etsinnässä?

Ajatellaan, että haluat tilitoimiston, joka käyttää ohjelmistoasi, sanotaan vaikka Netvisoria ja toivot, että tilitoimisto olisi erikoistunut alaasi. Samalla toivot vähintään 3 vuotta vanhaa toimijaa, jolla olisi vähintään 5 työntekijää. Lisäbonusta olisi, jos tilitoimisto olisi lähellä. Kuinka kerrot tämän Googlelle?

Hakukoneet tarjoavat kyllä vaihtoehtoja, mutta niistä ensinnäkin 4 ensimmäistä ovat yleensä maksettuja mainoksia, seuraavat sellaisia, joilla on ollut osaamista tai rahaa panostaa kotisivujen optimointiin ja taas seuraavat mainoksia. Toiselle sivulle päätyy enää harva selaamaan. Päätät kuitenkin sisukkaasti selailla vaihtoehtoja ja lähettää tarjouspyynnöt. Osa vastaa, toiset eivät, sillä hakukoneet eivät tarjoa myöskään tilitoimistojen kannalta kovin merkittäviä keinoja kohdentaa markkinointia.

2. Sosiaalinen media

Yrittäjät -ryhmä, naisyrittäjät, tmi-yrittäjät… Kaikissa näissä kysellään jatkuvasti kirjanpitäjää. Oletko koskaan pannut merkille, kuinka monta vastausta näihin ketjuin yleensä tulee?

Sosiaalisen median suurin haaste on siinä, että lähtötiedot ovat yleensä kohtuullisen hatarat, suurin osa suosittelee omaa kirjanpitäjäänsä ja vaihtoehtoja on liikaa. Kuinka aidosti yrittäjä pystyy vertaamaan 20-40 eri vaihtoehtoa?

3. Hinnan korostaminen

Ymmärrän täysin sen, että hinta on monesti ratkaiseva tekijä. On varsin kornia sanoa, että hinnalla ei saisi olla mitään merkitystä.

Kuitenkin, et osta halvinta puhelinta, läppäriä, kotia, parturia, korua, työkaluja, ruokaa… miksi kirjanpitäjä pitää olla halvin?

Suurimmat kustannukset itseasiassa taloushallinnossa harvoin syntyvät suoraan tilitoimiston laskussa. Ylivoimaisesti, toistan, ylivoimaisesti merkittävin taloushallinnon todellisiin kustannuksiin vaikuttava tekijä on yrittäjän oma ajankäyttö ja taloushallinnon tehokkuus. Tehokkuudella tarkoitan kykyä hoitaa taloushallinnon tehtävät tehokkaasti sekä tehdä järkeviä päätöksiä perustuen dataan, jota saadaan reaaliaikaisesti taloushallinnosta. Niin, ja tämä ei siis onnistu perinteisellä mallilla.

Taloushallinnon ostamisessa kannattaakin menetellä kuten muussakin ostamisessa: Aseta budjetti (esimerkiksi 1-2% liikevaihdostasi), jonka puitteissa palveluntarjoajien hintatasoa on järkevämpää vertailla. Hintaseikka tosin kannattaa suosiolla jättää tarkistuslistan häntäpäähän ja aloittaa muista ominaisuuksista.

Miten sitten löydän hyvän tilitoimiston?

  1. Mieti onko nykyinen taloushallinnon ohjelmistosi sellainen, jolla haluat jatkaa. Jos on niin pidä sitä tärkeänä kriteerinä.
  2. Mieti mitä muita ominaisuuksia toivot tulevalta tilikumppaniltasi.
  3. Siirry osoitteeseen www.talouskuutio.fi ja tee maksutta haku omilla kriteereilläsi. Löydettyäsi sopivat kumppanit, lähetä tarjouspyynnöt veloituksetta.

Jos valinta tuntuu haastavalta, soita 040-53 81 800 niin konsultoidaan tarvettasi maksutta.

Muita artikkeleitamme aihepiiristä