Finapodi – Jakso 1 – Tulorekisteri

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 2.11.2018

Tulorekisteri tulee!

Finapodin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan tulorekisteristä ja sen tuomista muutoksista yrittäjän arkeen.

Ensimmäisessä jaksossa vieraana palkkaus.fi:ltä Janne Isosävi.

 

 

Miten tulorekisteri muuttaa palkanmaksua?

Tulorekisteri tuo mukanaan merkittävän määrän muutoksia palkanmaksuun. Aiemmin palkkojen työnantajasuoritukset on pitänyt ilmoittaa seuraavan kuun 12. päivä,, mutta jatkossa aikaa ei ole enää yhtä paljon. Tulorekisterin myötä myös palkkojen vuosi-ilmoitus muuttuu radikaalisti. Kuinka eri ohjelmistot ovat ehtineet mukaan tähän haasteeseen?  Miksi tällainen muutos tarvitaan ja mihin sillä tähdätään?

Koko asian taustallahan on itseasiassa byrokratian vähentäminen (mikä kuulosta kieltämättä uskomattomalta). Aiemmin palkoista on pitänyt ilmoittaa samoja tietoja useisiin eri instansseihin, kuten verottajalle, työeläkevakuutusyhtiöön, työttömyysvakuutusrahastolle, tapaturmavakuutusyhtiöön, mikä on käytännössä päällekkäistä työtä monessa tapauksessa. Jatkossa käytössä on yksi järjestelmä, joka kerää palkkojen tiedot, josta kyseiset instanssit saavat tarvitsemansa tiedot, joskin pieni siirtymäkausi varmasti koetaan.

Palkkojen ilmoittaminen kuitenkin muuttuu. Tulorekisterin myötä ilmoitus on tehtävä viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Onko tämä huono asia? Kyllä ja ei: Entistä reaaliaikaisempi ilmoitusliikenne mahdollistaa taloushallinnossa ehdottomasti entistä reaaliaikaisempaan suuntaan siirtymisen ja toimii itseasiassa täysin automaattisesti, jos palkkahallinnon ohjelmisto tukee tulorekisteriä. Vanhakantaisemmalla mallilla, jossa yrittäjä nostaa palkkaa nettona ja laskettaa bruttopalkan tilitoimistolla, tilanne on täysin päinvastoin.

Miksi reealiaikaisuus on hyvä asia taloushallinnossa? Kirjanpito ja palkkahallinto on tyypillisesti ollut tietynlainen ikkuna menneisyyteen. Monet nykyaikaiset taloushallinnon järjestelmät kykenevät tekemään esimerkiksi automaattista kassavirtaennustetta, kunhan tieto on saatavilla. Monesti asia kariutuu kuitenkin siihen, että esimerkiksi arvonlisävero- tai palkkojen velat eivät näy todellisuudessa reaaliaikaisesti, jolloin kuukauden päätteeksi numerot muuttuvat radikaalisti.

Milloin tulorekisteri astuu voimaan? Tulorekisteriä aletaan noudattaa 1.1.2019. Asiaan on ollut lähtökohtaisesti aikaa valmistautua, mutta tietoa on käytännössä ollut hyvin huonosti saatavilla. Tärkeintä on selkeästi, että vähintään oma kirjanpitäjä tietää kuinka tulorekisteri toimii. Välttyäkseen sanktioilta, yrittäjälle tärkeintä on varmasti muistaa ilmoittaa kirjanpitäjälle palkat. Poikkeuksena tietenkin tilanne, jossa yrittäjä ilmoittaa itse palkat tulorekisteriin.

Mistä lisätietoa asiasta: Hyviä sivustoja kaivaa lisätietoa ovat esimerkiksi: http://tulorekisteri.com/ ja https://www.vero.fi/tulorekisteri.

Hyvän tilitoimiston vastaamaan tulorekisterin haasteisiin löydät tietenkin Talouskuution tilitoimistohausta: https://www.talouskuutio.fi/index.php/haku/

tulorekisteri-logo

Lisää aiheesta verottajan tekemän videon muodossa https://www.youtube.com/watch?v=6WKoaqwNaiU

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *