Auto yritykselle vai omaksi?

Auto yritykselle vai omaksi? Moni yrittäjä miettii järkevintä tapaa hoitaa auto-asiat

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 17.11.2020

1Onko järkevämpää siirtää auto omiin nimiin vai pitää yrityksen nimissä?

Kysymys on haastava eikä siihen ole varmasti aina yksiselitteistä vastausta. Kokosimme tähän artikkeliin kattavasti tietoa auton käytöstä yritystoiminnasta, kilometrikorvauksista sekä ladattavan excelin, jonka avulla voit selvittää oman yrityksesi kohdalta sopivimman vaihtoehdon helposti.

Auto yrityskäytössä

Autoa voidaan käyttää yrityskäytössä monella tavalla. Auton voi omistaa yrittäjä tai työntekijä itse, leasing -yhtiö tai yritys suoraan. Auton omistajuus ratkaisee myös voidaanko nostaa esimerkiksi kilometrikorvauksia tai laittaa bensalasku yrityksen piikkiin. 

Yksityisauto yrityskäytössä

Jos ajat omalla autollasi yrityksen ajoja olet lähtökohtaisesti oikeutettu saamaan kilometrikorvausta (0,44€ / km vuonna 2021). Kilometrikorvausten maksaminen ei kuitenkaan ole pakollista, joten keskustele aina yrityksen korvauspolitiikasta, mielellään jo työhaastattelussa. 

Kilometrikorvaukset ovat verovapaita kulukorvauksia, joten niistä ei makseta veroa. Jos kuitenkin laskutat asiakkaalta kilometrikorvauksia, lisätään niihin laskulla arvonlisävero (ALV) muun työn arvonlisäverokannan mukaan. 

Omalla autolla ajettaessa et voi vähentää auton käyttökuluja yrityksen kuluna. Bensalaskut, vakuutukset ja vero menevät siis omasta pussista – näitä kompensoidaan kilometrikorvauksilla.

Yrityksen oma auto 

Yritys voi omistaa myös autoja suoraan itse. Esimerkiksi putkialan yrityksissä on tavallista, että asentajille on hankittuna pakettiautoja työkäyttöön. 

Jos yritys omistaa auton itse suoraan voidaan vähentää kaikki autoon kohdistuvat kulut yrityksen kuluna, mutta kilometrikorvauksia ei puolestaan voida nostaa palkansaajana (poislukien käyttöetuauton kohdalla). 

Leasing -auto yrityskäytössä

Leasing on yleistyvä muoto hankkia auto yritys- tai yksityiskäyttöön. Leasing on vaihtoehtona houkutteleva, sillä auton arvonalenema ja riski mahdollisesta jäännösvelasta on leasing -yhtiöllä. Leasing myös pitää yhtiön lainakiintiön suurempana, sillä se ei yleensä vaadi pankkilainan ottamista. 

Yksityisleasing -auto käyttäytyy kilometrikorvausten osalta samalla tavalla kuin työntekijän omistama auto. Kilometrikorvausta voidaan nostaa siis tavanomaisesti (0,44€ / km vuonna 2021). 

Yritykselle liisattu auto puolestaan toimii hyvin vastaavasti kuin yrityksen omistama auto: Auton kulut voidaan vähentää yrityksen kirjanpidossa, mutta kilometrikorvauksia ei makseta auton käyttäjälle, jollei muodostu auton käyttöetua.

 

Autoetu voi olla joskus yrittäjälle taloudellisesti merkittävän edullinen vaihtoehto

Autoetu

Autoetu syntyy, kun yrityksen omistama auto on työntekijän omassa käytössä myös vapaa-ajalla. Autoetu on verotettavaa tuloa, joka lasketaan normaalipalkan lisäksi. Autoetu nostaa siis aina lähtökohtaisesti työntekijän veroprosenttia. 

Autoedun määrä riippuu automallista, varusteista ja siitä onko kyseessä auton käyttöetu vai täysi autoetu.

Auton käyttöetu (työsuhdeauto)

Jos yritys omistaa auton, jota työntekijä voi käyttää myös omaan käyttöön syntyy autoetu. Kun työntekijä maksaa vähintään polttoaineet itse, puhutaan auton käyttöedusta. 

Käyttöetu autolla ajettaessa voidaan nostaa kilometrikorvausta polttoaineiden osalta 0,10€ / km (vuonna 2020).  

Käyttöetu on monesti edullisempi vaihtoehto täyteen autoetuun verrattuna, mikäli kilometrejä tulee suhteellisen vähän. 

Täysi autoetu (työsuhdeauto)

Täydestä autoedusta puhutaan, kun yrityksen omistama auto on työntekijällä omassa käytössä ja yritys maksaa kaikki autoon liittyvät kulut, myös polttoaineet.

Täysi autoetu on rankemmin verotettu kuin auton käyttöetu, mutta työntekijälle se saattaa olla silti erittäin edullinen vaihtoehto, sillä minkäänlaisia yllättäviä kuluja ei koidu työntekijän maksettavaksi.

Täyttä autoetua nauttiva ei voi nostaa kilometrikorvausta.  

Selvitä itsellesi sopivin auton käyttömuoto laskurilamme. 

Lataa laskuri käyttöösi hintaan 29€ + alv. Laskuri ottaa huomioon autoilun kuluissa mm. verotuksen, rahoituskulut, kilometrikorvaukset, arvonaleneman sekä kirjanpidon poistot. Saat excelin käyttöösi heti tilauksen tehtyäsi.

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *