Yhdenkertainen kirjanpito – miten se eroaa kahdenkertaisesta?

Yhdenkertainen kirjanpito soveltuu toiminimiyrityksille.

Kirjoittanut Patrick Partti

Julkaistu 5.8.2021

Yhdenkertainen kirjanpito on kirjanpitoa yksinkertaisimmillaan. Se täyttää joissain tapauksissa lain vaatimukset ja voi olla helppo tehdä. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa on kuitenkin myös huonot puolensa. Tässä artikkelissa käsittelemme yhdenkertaisen kirjanpidon plussat ja miinukset.

Mitä eroa on yhdenkertaisella ja kahdenkertaisella kirjanpidolla?

Kuvitttele, että myyt kirpputorilla tavaraa. Lasket myytyjen tavaroiden summan ja toteat, että olet tienannut 100€. Olet siis tehnyt myyntiä eli liikevaihtoa tasan sata euroa. Maksoit kirpputorin pitäjälle 10€ pöytäpaikasta, joten tuottosi oli yhteensä 90€. Tätä on yksinkertaisimmillaan, yhdenkertainen kirjanpito.

Otetaanpa sama skenaario tarkasteluun kahdenkertaisessa kirjanpidossa. Tällöin ensimmäinen kirjaus tulisi, kun olet varannut pöytäpaikan kirpputorilta. Viikkoa ennen tehdystä varauksesta syntyi 10€ velkaa, jota vastaan syntyy 10€ kulua eli kaksi kirjausta (velka ja kulu). Tästä kahdenkertainen kirjanpito saa nimensä. Velka puolestaan kuitataan maksetuksi, kun kirpputorin pitäjä saa rahansa ja maksat pankkitililtäsi 10€.

Myyntipuolella erona on se, että kahdenkertaisessa kirjanpidossa voitaisiin huomioida varaston arvo ja mahdolliset myyntisaamiset (tilanne, jossa myynti on tehty ja lasku annettu asiakkaalle, mutta raha ei ole vielä tullut pankkitilillesi).

Tase ja tulos – kahdenkertaisen kirjanpidon perusta

Kahdenkertainen kirjanpito muodostuu kahdesta eri elementistä, jotka ovat tase ja tuloslaskelma. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa muodostetaan ainoastaan tuloslaskelma.

Tase kertoo yrityksen taloudellisesta tilasta enemmän kuin tuloslaskelma. Taseesta selviää esimerkiksi paljonko yrityksellä on pankkitilillään rahaa ja toisaalta, kuinka paljon velkaa yritykselläsi on. Yksinkertaistettuna tase kertoo yrityksen velat ja varat.

Tuloslaskelma puolestaan muodostetaan sekä yksinkertaisessa että kaksinkertaisessa kirjanpidossa. Tuloslaskelma kertoo onko toiminta kannattavaa. Käytännössä siis kuinka paljon myyntiä ja tuottoja on suhteessa kuluihin.

Kannattaako tehdä yhden- vai kahdenkertaista kirjanpitoa?

Kirjanpidon suhteen eri lait määrittävät voitko tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa. Toiminimen kirjanpito voidaan tehdä yhdenkertaisena, jos korkeintaan yksi seuraavista täyttyy:

  1. Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  2. Liikevaihtosi (myynti) tai sitä vastaava tuotto on 200 000 euroa tai enemmän
  3. Yrityksessäsi työskentelee keskimäärin yli kolme henkilöä.

Muilla yhtiömuodoilla kuin toiminimellä kirjanpito on tehtävä aina kahdenkertaisena.

Miksi sitten kahdenkertainen kirjanpito kannattaisi valita, vaikka yrityksesi voisi tehdä yhden kertaista kirjanpitoa? Tässä muutamia syitä:

  • Tarkempi kuva yrityksesi taloudellisesta tilanteesta
  • Yhdenkertaista kirjanpitoa tekevää tilitoimistoa on erittäin vaikeaa löytää
  • Valtaosa kirjanpito-ohjelmista ei tue yhdenkertaista kirjanpitoa.

Voiko yhdenkertaista kirjanpitoa tehdä itse?

Yhdenkertaisen kirjanpidon pitäminen voi tuntua yksinkertaiselta hommalta, mitä se jossain tapauksissa myös on. Huomio kuitenkin päätöstä tehdessäsi oma lainsäädännön tuntemuksesi esimerkiksi arvonlisäverolain ja erilaisten lakisääteisten velvoitteiden suhteen – kirjanpitäjän palvelut ovat usein edullinen vakuutus hyville yöunille.

Jos haluat vertailla kirjanpitäjien palveluita, kannattaa kokeilla verkossa toimivaa maksutonta Talouskuutio -tilitoimistohakua osoitteessa https://www.talouskuutio.fi/

Suomen suurin tilitoimistohaku uudistui!

 

Katso sopivin tilitoimistolistaus yrityksellesi – se vie vain 12 sekuntia!

 

Saattaisit pitää myös näistä…

Tilaa sisältöjämme

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *