Kustannustuki | Kustannustuen hakuohjeet kootusti | talouskuutio.fi
X
Sulje valikko
X
Sulje valikko
Kustannustuki

Hallitus on hyväksynyt lakimuutokseen, jonka avulla eri alojen yhtiöt voivat hakea kustannustukea 7.7.-31.8.2020. Tukea haetaan valtiokonttorin sivuilta sähköisesti. 

Business Finlandin ja ELY-keskusten koronatukien käsittely on päättynyt 8.6.2020. Näiden tilalle on tulossa yleinen kustannustuki, joka ei vaadi yritykseltä suunnitelmallista kehitystoimintaa kuten aiemmin jaetut tuet. 

Tässä artikkelissa löydät kootusti ohjeet miten ja mistä voit hakea yrityksellesi kustannustukea Valtionkonttorilta. Tilaa ohjeistus sähköpostiisi tästä.

Tietoa kustannustuesta, kustannustuen määrä ja hakuohjeet

Mikä kustannustuki?

Korona-tukia ovat myöntäneet ELY-keskus, Business Finland. Molemmat tahot toimivat hyvin vastaavalla tavalla: Tukea hakeneen yhtiön oli annettava luotettava suunnitelma liiketoiminnan kehittämiseen, jonka avulla yhtiö selviää koronatilanteesta. Järjestelmää moitittiin, sen kankeudesta – useilla aloilla kehitystoimintaa on hyvin haastavaa harjoittaa niin, että liiketoiminta saataisiin takaisin jaloilleen.

Uusi kustannustuki ei vaadi vastaavaa kehitystoimintaa. Sen tarkoitus on tarjota suoraa tukea yhtiöiden juokseviin kustannuksiin kuten vuokriin ja henkilöstökuluihin kahden kuukauden ajalta. Tuen suuruus on vähintään 2000, enintään 500 000 euroa. 

Uutta kustannustukea voivat hakea eri alojen yhtiöt. Rajaavia kriteereitä ovat:

  • Toimialan liikevaihto on pudonnut vähintään 10% ja oman yhtiön liikevaihto 30% vertailuajankohtaan nähden. Vertailuajankohdalla tarkoitetaan edellisen vuoden lukuja. Verohallinto katsoo annettujen ALV -ilmoitusten perusteella onko toimiala oikeutettu tukeen.
  • Erityisen painavasta ja koronasta johtuvasta syystä yritys voi olla oikeutettu saamaan kustannustukea, vaikka lähtökohtaisesti ehdot eivät täyttyisi. Tällöin yrityksen on osoitettava, että sen merkittävät taloudelliset vaikeudet johtuvat vallitsevasta koronatilanteesta.

Olen saanut jo muita tukia koronaan – voinko saada myös suoraa kustannustukea?

Kyllä, mutta jo saadut tuet vaikuttavat kustannustuen määrään seuraavasti:

  • Jos olet saanut yksinyrittäjäntukea tai ravintola-alan tukea se vähennetään täysimääräisesti kustannustuesta. Toisin sanoen, jos olet saanut 2.000€ yksinyrittäjätukea ja sinulle myönnetään 10.000€ kustannustukea, saat vain 8.000€. 
  • Business Finlandin ja ELY-keskuksen myöntämät koronatuet otetaan huomioon 70 prosenttisesti. Jos esimerkiksi yhtiölle myönnetään 20.000€ kustannustukea ja yhtiö on aiemmin saanut Business Finlandin tai ELY:n koronatukea 10.000€, yhtiölle tilitettäisiin 13.000€ (20.000€-(10.000€*70%)=13.000€).

Milloin tukea voi hakea?

Tukien haku aukeaa tiistaina 7.7.2020. Tukea haetaan Valtionkonttorilta. Tämän odotetaan nopeuttavan hakuprosessia ja virtaviivaistavan maksatusta. 

Mitä liitteitä hakemukseen kannattaa laittaa?

Hakemukseen kannattaa varautua liittämään mukaan: 

  1. Vuoden toisen kvartaalin (huhti-kesäkuun) kirjanpidon ajot vuosilta 2019 ja 2020. 
  2. Verovelkatodistus / maksujärjestelytodistus, jos yhtiöllä on maksamattomia veroja.

Mitä kannattaa huomioida nyt?

  1. Varmista, että yrityksesi tilinumero on oikein ilmoitettu OmaVerossa. Tuki maksetaan OmaVerossa ilmoitetulle tilille.
  2. Varmista, että yrityksesi Suomi.fi -tunnukset toimivat. 

Hakuohjeet kustannustuelle

Tulemme päivittämään tarkat hakuohjeet kustannustuelle kun sen haku aukeaa 7.7.2020. Jos haluat saada hakuohjeet sähköpostiisi, jätä sähköpostiosoitteesi alle.

Apua korona kriisissä yrittäjille

Tarvitsetko neuvontaa tukien kanssa? Kaipaatko sparrausta tilanteessa? Soita meille tai täytä alla oleva lomake!

Soita: +358405381800

Lue myös

Talouskuutio mukaan Kasvu Openin pääkaupunkiseudun kasvunpolulle

09.04.2019 Helsinki Talouskuutio valittiin mukaan Kasvu Openin pääkaupunkiseudun kasvunpolulle 14 muun yhtiön ohella.  Tuomaristo tarkasteli hakemuksia neljän vakioituneen kriteerin kautta; markkinapotentiaali, tiimi, kasvukyky ja näytöt. Hakeneiden yritysten joukossa...

Koronatuet | Mistä ja miten saat yrittäjänä tukea?

Koronavirus eli covid-19 on muuttanut nopeasti useiden alojen liiketoimintaa. Suomen hallitus on tehnyt yrittäjien onneksi nopeita liikkeitä erilaisten tukipakettien kokoamiseksi. Business Finlandin tekemien nopeiden Korona-tuki muutosten jälkeen tilanne on...